Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase

Andromeda


Het sterrenbeeld Andromeda kun je in het najaar hoog in het zuiden aan de hemel vinden. De meest linker ster van het sterrenbeeld heet Alamak. Dit is een prachtige dubbelster.

Reeds in een kleine sterrenkijker is het kleurverschil tussen beide sterren goed te zien. Alamak zelf heeft een schijn bare magnitude van 2,28 en is oranje van kleur. De begeleider heeft een schijnbare magnitude van 5,08 en is blauw. De afstand tussen beide sterren bedraagt ongeveer 10 boogseconden.

Het sterrenbeeld Andromeda is vooral bekend door de beroemde Andromedanevel. Dit is een sterrenstelsel dat onder gunstige waarnemingsomstandigheden zelfs zonder kijker zichtbaar is.

De Andromedanevel staat op een afstand van 2,2 miljoen lichtjaar en is daarmee het verst verwijderde object dat we vanaf de aarde zonder hulpmiddelen kunnen waarnemen.

In de Griekse mythologie is Andromeda de dochter van koning Cepheus en koningin Cassiopeia. Ze woont in Ethiopië. Cassiopeia vond Andromeda zó mooi, dat ze zei dat ze mooier was dan de dochters van de zeegod Nereus. Die werden boos en Nereus zond een monster dat Andromeda op kwam eten. Cepheus moest Andromeda op een rots aan zee laten binden om geen rampen, zoals overstromingen, over zijn land te halen. Cepheus deed dat, maar juist toen het monster aan de horizon opdook kwam er een held aan: Perseus. Perseus vroeg of hij Andromeda mocht trouwen als hij haar redde. Dat mocht en toen het monster dat Andromeda op zou eten, er aan kwam, pakte Perseus zijn zwaard en liet zich van de rots naar beneden vallen, boven op het monster. Hij doodde het monster en toen mocht hij met Andromeda trouwen.

Hieronder vind je wat gegevens over de drie helderste sterren van het sterrenbeeld Andromeda. In de eerste kolom vind je de Griekse letteraanduiding, dan de naam, de afstand in lichtjaar en het spectraaltype. Tenslotte vind je de schijnbare magnitude en de absolute magnitude.

alfa And Sirrah 105 lj B8 2,15 -0,4
beta And Mirach 82 lj gM0 2,37 0,4
gamma And Alamak 160 lj gK2 2,28 -1,2
delta And 125 lj gK3 3,49 0,6

De kleine letter g bij het spectraaltype betekent dat we met een reuzenster te maken hebben (het Engelse woord voor reus is giant). De Latijnse naam van Andromeda is precies hetzelfde als de Nederlandse naam. De tweede naamval (genitief) is Andromedae.

Als we het hebben over de ster alfa (a) van het sterrenbeeld Andromeda zeggen we a Andromedae of a And, want de officiële afkorting van het sterrenbeeld is And.

Bij het trefwoord sterrenbeelden vind je een lijst van alle 88 sterrenbeelden die er zijn.


Terug naar de woordenlijst

...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!