Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase

Ejnar Hertzsprung


Ejnar Hertzsprung
Ejnar Hertzsprung

De Deense astronoom Ejnar Hertzsprung (1873-1967) begon zijn loopbaan als chemisch ingenieur. Vanaf 1902 zette hij zijn carriëre voort in de sterrenkunde. In dat jaar begon hij te werken op de sterrenwacht van Kopenhagen. Van 1909 tot 1919 werkte hij op de sterrenwacht te Potsdam in Duitsland. In 1935 kwam hij naar Leiden. Daar volgde hij Willem de Sitter (1872-1934) op als directeur van de Leidse sterrenwacht. Van af 1920 was hij al buitengewoon hoogleraar aan de Leidse universiteit.

Hertzsprung was in de eerste plaats een waarnemer die door nieuwe en verbeterde methodes de uiterste nauwkeurigheid trachtte te bereiken. Hij deed veel onderzoekingen aan voornamelijk cepheïden en dubbelsterren. Hij was de eerste die begreep dat de sterren van late spectraaltypen zijn te verdelen in «reuzen» en «dwergen». Onafhankelijk met de Amerikaanse astronoom Henry N. Russell (1877-1957) stelde hij het Hertzsprung-Russell diagram (vaak kortweg HRD ge noemd op. Deze kleur-helderheidsdiagrammen zijn onder andere van groot belang gebleken voor het onderzoek van de levensloop van sterren. Hertzsprung was verder de eerste die de afstand van een object buiten ons Melkwegstelsel afleidde met behulp van cepheïden.


Terug naar de woordenlijst

...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!