Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase

Hertzsprung-Russell Diagram


Het Hertzsprung-Russell Diagram
Het Hertzsprung-Russell Diagram

Het Hertzsprung-Russell Diagram (vaak kortweg HRD genoemd) is onafhankelijk van elkaar ontworpen door de Deense sterren kundige Ejnar Hertzsprung (1873-1967) en zijn Amerikaanse collega Henry N. Russell (1877-1957). Het HRD ontstaat wanneer men van een groot aantal sterren de lichtkracht (dus de absolute magnitude) uitzet tegen hun oppervlakte-temperatuur of het spectraaltype. De meeste sterren komen in dit diagram voor in een langgerekte strook die we de hoofdreeks noemen.

Sterren op de hoofdreeks noemen we hoofdreekssterren. De sterren die even beneden de hoofdreeks voorkomen worden subdwergen genoemd. Boven de hoofdreeks vinden we de ge bieden van de reuzen en superreuzen. Tenslotte vinden we links de witte dwergen met een lichtkracht van 1/1000 tot 1/10.000ste van die van de zon.

In het HRD van jonge sterrenhopen in ons Melkwegstelsel
liggen de sterren vrij scherp langs één enkele lijn. Hieruit kan men afleiden dat de leden van een sterrenhoop slechts in massa van elkaar verschillen. Hun leeftijden en aanvankelijke chemische samenstelling moeten nagenoeg gelijk zijn. De ster ren boven in het diagram buigen naar rechts van de hoofd reeks af, doordat sterren met de grootste massa het snelst evolueren.


Terug naar de woordenlijst

...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!