Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase

Cepheïden


Cepheïden zijn een bepaalde groep veranderlijke sterren.

Ze zijn genoemd naar de ster Delta in het sterrenbeeld Cepheus. De helderheid van deze ster verandert van magnitude 3,8 tot 4,6. De periode is ongeveer 5,4 dagen.

Bij Cepheïden verandert de helderheid voortdurend. De helderheid neemt sneller toe dan dat ze afneemt. De helderheidsveranderingen worden veroorzaakt doordat de ster opzwelt en inkrimpt. Dit groter en kleiner worden noemen we pulseren. Hierdoor verandert ook de temperatuur.

Als de temperatuur aan het oppervlak van de ster het grootst is, straalt de ster het meeste licht uit. We zeggen dat de ster dan in zijn maximum is. De helderheid is nu het grootst. Tijdens het maximum is de temperatuur van de ster ongeveer 1000 graden hoger dan tijdens het minimum. In het minimum is de temperatuur het laagst. De ster straalt dan het minste licht uit.

Doordat de temperatuur verandert, verandert ook de kleur van de ster. Tijdens het maximum is de kleur meer naar het wit verschoven. Tijdens het minimum is de kleur meer geelachtig of oranje.

Cepheïden zijn superreuzen. Dus heel erg groot. Zo heeft de ster Delta Cephei een middellijn van gemiddeld 47 miljoen kilometer. Omdat ze zo groot zijn stralen ze erg veel licht uit.


Terug naar de woordenlijst

...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!