Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase

Kleine Beer


Het sterrenbeeld Kleine Beer is vooral bekend doordat de Poolster deel uitmaakt van dit sterrenbeeld. De Poolster is niet bekend doordat de ster zo helder is. Nee, die helder heid van de Poolster valt eigenlijk best tegen. De schijn bare magnitude van de Poolster is ongeveer 2,2. Tientallen andere sterren zijn veel helderder.

De Poolster is bekend doordat deze ster erg dicht bij de noordelijke hemelpool staat. Als je op de noordpool van de aarde zou staan, vind je de Poolster bijna recht boven je hoofd aan de hemel.

Met behulp van de buitenste twee sterren van de pan van de steelpan van de Grote Beer kun je de Poolster gemakkelijk aan de hemel vinden. Als je de afstand tussen die beide sterren vijfmaal naar boven (dus uit de pan) verlengt, kom je bij de Poolster terecht.

Doordat de aarde om zijn as draait lijken alle sterren in de loop van 24 uur éénmaal om de Poolster te bewegen. Hoe dat komt kun je bij het trefwoord dag lezen.

In de mythologie zou de kleine beer de zoon van Callisto zijn, ook als beer aan de hemel gezet. (Lees ook het ver-) haal bij Grote Beer.

Hieronder vind je nog enkele gegevens over de helderste sterren van de Kleine Beer. Achter de Griekse letteraan duiding vind je de naam, de afstand in lichtjaar, het spectraaltype, de schijnbare magnitude en de absolute
magnitude
.

 

alfa UMi   Poolster     470 lj  cF8   2,1  -3,7 

beta UMi   Kochab      105 lj  gK4   2,24  -0,2 

Alle andere sterren van de Kleine Beer zijn zwakker dan magnitude 3,0. De kleine letter g bij het spectraaltype van de ster Kochab geeft aan dat de ster een reuzenster is (het Engelse woord voor reus is giant). De kleine letter c bij het spectraaltype van de Poolster geeft aan dat het een heldere superreus is.

De Latijnse naam van het sterrenbeeld Kleine Beer is Ursa Minor. Bij gebruik van de tweede naamval (genitief) wordt dit Ursae Minoris. Als we het hebben over de ster alfa (a) van het sterrenbeeld Kleine Beer zeggen we a Ursae Minoris of we schrijven a UMi want de officiële afkorting van het sterrenbeeld Kleine Beer is UMi.

Bij het trefwoord sterrenbeelden vind je een lijst van alle 88 sterrenbeelden die er zijn.


Terug naar de woordenlijst

...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!