Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase

Trifidnevel


De Trifidnevel (ook wel Drie-delige nevel genoemd) is nevel nummer 20 uit de katalogus van Charles Messier en nummer 6514 uit de New General Catalogue. Vandaar dat de nevel vaak aangeduid wordt met M 20 of NGC 6514. De Trifidnevel is een mooi voorbeeld van een emissienevel. Bij deze nevels wordt het gas in de nevel verhit door hete sterren in de buurt. Daardoor gaat het gas in de nevel zelf licht uit stralen.

De Trifidnevel bevindt zich in het sterrenbeeld Boogschutter en is in een kleine kijker al te zien. De schijnbare helder heid van de nevel bedraagt magnitude 9. Fijne details zijn echter alleen maar goed te zien op foto's die met grote kijkers zijn gemaakt. De afstand tot de Trifidnevel bedraagt ongeveer 2300 lichtjaar. Zijn schijnbare afmetingen bedragen 29 x 27 boogminuten. Als de aangenomen afstand van 2300 lichtjaar juist is bedraagt de werkelijke middelijn van de nevel 30 lichtjaar. De schijnbare verdeling in drie stukken wordt toegeschreven aan donkere stofwolken die er deel van uitmaken.


Terug naar de woordenlijst

...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!