Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase

Waterman


De meeste sterren van het sterrenbeeld Waterman zijn erg zwak. Het sterrenbeeld staat rechts onder Pegasus op de ecliptica. Tussen de Steenbok en de Vissen.

Op oude Babylonische monumenten wordt de Waterman afgebeeld als een man die op zijn knieën een kruik water leeggiet, die hij over zijn schouder draagt. In Egypte symboliseerde de Waterman de overstromingen van de Nijl en het regenseizoen.

De Egyptenaren meenden dat deze overstromingen werden ver oorzaakt doordat de Waterman ergens stroomopwaarts zijn kruik in de Nijl leegde.

In de Griekse mythologie wordt de Waterman afgebeeld als Zeus die de aarde met water doordrenkt om de mensheid voor zijn zonden te straffen. Volgens deze legende was in den beginne de mensheid goed en gelukkig (de gouden tijden) en was het op aarde voortdurend lente. Toen kwamen de zilveren tijden en moesten de mensen afwisselend warmte en kou verdragen. Vervolgens braken de bronzen tijden aan en daarna kwamen de ergste tijden van alle maal - de ijzeren tijden. De mensen waren zeer verdorven geworden, ze doodden elkaar in oorlogen, menselijke eer en waardigheid bestonden niet meer en leugen en bedrog heersten alom. Toen werd Zeus woedend en goot enorme hoeveelheden water over de aarde uit om alle mensen te verdrinken. De enigen die hiervoor gespaard bleven waren Deucalion, zoon van Prometheus, en zijn echtgenote Pyrrha, twee goede en deugdzame mensen. Hun nakomelingen vormden het begin van een nieuwe mensheid.

De zon staat in februari in de Waterman. En februari be tekent reinigen. Dus de Waterman kun je gemakkelijk met februari verbinden.

Hieronder tref je enkele gegevens aan over de twee helderste sterren van de Waterman. Achtereenvolgens vind je de Griekse letteraanduiding, de naam, de afstand in lichtjaar, het spectraaltype, de schijnbare magnitude en de absolute
magnitude
.

alfa Aqr Sadalmelek 1350 lj G1 3.19 -5.5
beta Aqr Sadalsud 1100 lj G0 3.07 -4.5
De Latijnse naam van het sterrenbeeld Waterman is Aquarius.

De tweede naamval is Aquarii. Als we het over de ster alfa (a) van het sterrenbeeld hebben zeggen we a Aquarii of a Aqr, want Aqr is de officiële afkorting van het sterrenbeeld Water man.

Behalve twee bolvormige sterrenhopen bevat het sterrenbeeld ook twee mooie planetaire nevels: de Saturnusnevel ( NGC 7009), - zo genoemd vanwege de vorm - en de Helixnevel (NGC 7293). De Helixnevel heeft vanwege zijn kleine afstand een grote schijn bare afmeting. Op zeer donkere nachten in de nevel met een lichtsterke verrekijker te zien als een grote, wazige ronde vlek.

Bij het trefwoord sterrenbeelden vind je een lijst van alle 88 sterrenbeelden die er zijn.


Terug naar de woordenlijst

...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!