Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase

Schutter of Boogschutter


Het sterrenbeeld Schutter is een heel mooi sterrenbeeld, maar je kunt het helaas in ons land nooit helemaal zien.

Het staat pal links van de Schorpioen, en 's zomers staat het heel laag aan de zuidelijke horizon. De Schutter is één van de twaalf sterrenbeelden van de dierenriem.

De Griekse mythologie kent behalve schone godinnen en fiere helden ook verschillende monsters. Een van deze monsters was de Centaur, half mens, half paard, die onder verschillende gedaanten in barbarenland leefde, maar een enkele keer dichterbij kwam. Over het algemeen hadden Centauren weinig op met mensen. Een van hen, een beschermling van de Muzen en de uitvinder van pijl en boog, werd als beloning voor zijn diensten onder de naam boogschutter tussen de sterren beelden opgenomen.

Het sterrenbeeld is rijk aan sterrenhopen en nevels. Het staat in dat gedeelte van de melkweg waar zich de lichtste sterrenwolken bevinden. De heldere sterrenwolken in het sterrenbeeld Schutter zijn maar een klein gedeelte van een arm van de melkweg. Deze arm is tienduizend lichtjaar van ons verwijderd. Het centrum van ons Melkwegstelsel bevindt zich 20.000 lichtjaar achter de lichtende wolken in de Schutter. Helaas zal het licht daarvan ons nooit bereiken, omdat het wordt tegengehouden door gas- en stofwolken tussen de sterren. Zo wordt ons een indrukwekkend schouwspel onthouden, omdat de kern van het Melkwegstelsel anders zo helder zou schitteren dat hij 's nachts zelfs schaduw zou veroorzaken.

Hieronder vind je de Griekse letteraanduiding, de naam, af stand in lichtjaar, het spectraaltype en de schijnbare en absolute magnitude van enkele sterren van de Schutter.
alfa Sgr Alrami 250 lj B9 4.11 -0.3 delta Sgr Kaus Medius 112 lj gK2 2.84 0.1 epsilon Sgr Kaus Australis 136 lj cG1 var var lambda Sgr Kaus Borealis 84 lj gK1 2.94 0.9
De kleine letter g voor het spectraaltype wil zeggen dat we met een reuzenster te maken hebben (giant is het Engelse woord voor reus). De kleine letter c geeft aan dat het een heldere superreus is. De ster Kaus Australis (Epsilon van de Schutter) is een veranderlijke ster.
De Latijnse naam van het sterrenbeeld Schutter is Sagittarius.

In de tweede naamval (genitief) wordt dat Sagittarii. Als we het over de ster alfa (a) van het sterrenbeeld Schutter hebben zeggen we a Sagittarii, ofwel a Sgr, want de officiële afkorting van het sterrenbeeld is Sgr.

Bij het trefwoord sterrenbeelden vind je een lijst van alle 88 sterrenbeelden die er zijn.


Terug naar de woordenlijst

...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!