Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase

Orion


Orion is, naast misschien de Grote Beer, het helderste en mooiste sterrenbeeld aan de hemel. In de winter kun je het sterrenbeeld in het zuiden vinden, tussen de Stier en de Kleine en de Grote Hond. Het is gemakkelijk te herkennen: het bovenste sterretje (eigenlijk een paar hele kleintjes) is het hoofd. Betelgeuze (dat betekent schouder) en Bellatrix vormen de twee schouders. (Betelgeuze is maar liefst 400 keer zo groot als de zon!). De drie sterren in het midden vormen de gordel van Orion, en als het helder weer is, kun je het zwaard ook nog aan de gordel zien hangen. Rigel vormt één van de knieën van de jager.

Orion was een jager en heel erg groot. Als hij op jacht ging, kwam hij vaak de godin van de jacht, Artemis tegen, en ze werden verliefd op elkaar. Maar de godin van de dageraad was ook verliefd op Orion. Omdat ze hem altijd zo lang mogelijk wilde zien, liet ze de sterren die nu Orion vormen, ook niet zo gauw verbleken. Maar als hij niet meer te zien was moest ze huilen, en de tranen vonden de mensen dan 's morgens in de wei als dauw. Artemis was jaloers, en daarom pakte ze haar pijl en boog en schoot op Orion. Ze miste nooit en ze maakte Orion blind. Vandaar dat het hoofd van Orion zo slecht te zien is.
Hieronder vind je nog wat gegevens over de helderste sterren van het sterrenbeeld Orion. In de eerste kolom vind je de Griekse letteraanduiding met daar achter de naam. Vervolgens vind je de afstand in lichtjaar, het spectraaltype, de schijnbare magnitude en tenslotte de absolute magnitude.

 

alfa Ori    Betelgeuze    470 lj    cM2    0,2-1,0   -5,6--4,8 

beta Ori    Rigel        1300 lj    cB8      0,11       -8,2 

gamma Ori   Bellatrix     325 lj     B2      1,70       -3,4 

delta Ori   Mintake      1300 lj     O9      2,48       -6,0 

epsilon Ori Alnilam      1300 lj    cB0      1,75       -7,0 

zeta Ori    Alnitak      1300 lj    cB0      2,05       -6,4 

kappa Ori   Saiph        1300 lj    cB0      2,20       -6,7

De kleine letter c voor het spectraaltype wil zeggen dat het om een heldere superreus gaat. Merk op dat het allemaal sterren zijn met een enorme lichtkracht. Al deze sterren zouden tientallen keren helderder zijn dan Venus als ze op dezelfde afstand als Sirius zouden staan.
In het sterrenbeeld Orion bevinden zich ook nog twee beroemde nevels. Dat zijn de Orionnevel en de Paardekopnevel.

De Latijnse naam van het sterrenbeeld Orion is gelijk aan de Nederlandse naam. Bij gebruik van de tweede naamval (genitief) wordt dit Orionis. Als we het hebben over de ster delta (b) van het sterrenbeeld Orion zeggen we ë Orionis of we schrijven ë Ori want de officiële afkorting van het sterrenbeeld Orion is Ori.

Bij het trefwoord sterrenbeelden vind je een lijst van alle 88 sterrenbeelden die er zijn.


Terug naar de woordenlijst

...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!