Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase

Lier


Het sterrenbeeld Lier kun je in de zomer ongeveer recht boven je hoofd aan de hemel vinden tussen de Zwaan en Hercules. Het sterrenbeeld is heel klein, en er staat maar één goed zichtbare ster in. Maar die ster is dan ook één van de vijf helderste sterren die we in ons land aan de hemel kunnen zien. Die ster heet Wega. Dat betekent in het Arabisch «de vallende», want de arabieren vonden dat dit sterrenbeeld een adelaar was, die op zijn prooi viel. De Grieken hebben dit sterrenbeeld de Lier genoemd. De bode van de goden, die dus boodschappen van de ene god naar de andere bracht, heette Hermes. Toen hij een baby was, stootte Hermes met zijn voet tegen een schildpad. Deze ging dood, en Hermes pakte het schild er vanaf en spande er snaren overheen. Dat werd de lier. Later kreeg Apollo, net als Hermes een god, de lier. En Apollo gaf hem aan een zanger, Orfeus, die er heel mooi op kon spelen. Toen de vrouw van Orfeus, Euridike, stierf, was Orfeus heel bedroefd. Maar omdat hij zo goed op zijn lier kon spelen, durfde hij toch aan de god die de doden bewaakte, Hades, te vragen of zijn vrouw niet mee terug mocht naar de aarde. Hades vond Orfeus zó mooi spelen, dat het mocht. Maar als Orfeus omkeek of zijn vrouw hem wel achterna liep, dan gebeurde het niet.

Toen Orfeus bijna weer op aarde was, had hij nog steeds niets achter zich gehoord. Toen hij keek, zag hij dat Euridike wél vlak achter hem had gelopen. Nu moest ze terug naar het dodenrijk. Orfeus was zó bedroefd, dat hij nooit meer op zijn lier wilde spelen. Daarom heeft Apollo de lier aan de hemel gezet.

Zoals gezegd behoort de heldere ster Wega tot een van de helderste sterren aan de hemel. De schijnbare magnitude van de ster bedraagt 0,03, de absolute magnitude 0,5. De ster staat op een afstand van 26 lichtjaar en heeft spectraaltype A1. Dat wil zeggen dat het een witte ster is met een oppervlakte-temperatuur van ruim 10.000°.

In het sterrenbeeld Lier staat ook een hele beroemde plane taire nevel. Dat is de Ringnevel.

De Latijnse naam van het sterrenbeeld Lier is Lyra. Bij gebruik van de tweede naamval (genitief) wordt dit Lyrae.

Als we het hebben over de ster alfa (a) van het sterren beeld Lier zeggen we a Lyrae of we schrijven a Lyr want de officiële afkorting van het sterrenbeeld Lier is Lyr.

Bij het trefwoord sterrenbeelden vind je een lijst van alle 88 sterrenbeelden die er zijn.


Terug naar de woordenlijst

...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!