Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase

Eridanus


Aan de rechterkant - beginnend even boven de ster Rigel van het sterrenbeeld Orion - vinden we een hele lange, bochtige rij sterren. Deze rij gaat veel verder door dan we in Nederland kunnen zien. De ster helemaal aan het eind ligt vlak bij de zuidelijke hemelpool. De Grieken dachten dat deze rij sterren de rivier de Eridanus voor stelde. De zoon van de god van de zon zei eens tegen zijn vader: ik wil graag eens in de zonnewagen rijden. De zonnegod reed namelijk elke dag n keer helemaal over het hemelgewelf, met de zon op zijn wagen. Phaëton, de zoon, mocht dat wel, al wist zijn vader dat het wel fout moest gaan.

Hij reed dan ook helemaal de verkeerde kant uit. Hij maakte een diep en lelijk spoor aan de hemel, wat nu nog te zien is als de melkweg. Plaëton kon de paarden voor de zonne wagen niet meer in bedwang houden en ze liepen helemaal de verkeerde kant op. Ze gingen recht naar de aarde toe! Toen greep de oppergod Zeus in: hij gooide Phaëton van de wagen af, in de rivier de Eridanus, en hij kon nog nt voorkomen dat de zon tegen de aarde aan botste. De plaats, waar de zon vlak langs de aarde kwam, verschroeide helemaal. Dat werd de woestijn de Sahara en de mensen die daar wonen zijn van die tijd af zwart.

Hieronder vind je nog wat gegevens over de vier helderste sterren van het sterrenbeeld Eridanus. In de eerste kolom de Griekse letteraanduiding van de ster, vervolgens de naam, dan de afstand in lichtjaar, het spectraaltype, de schijnbare magnitude en tenslotte de abolute magnitude.


alfa Eri Achernar 78 lj B9 0,60 -1,3
beta Eri Cursa 82 lj A3 2,92 1,0
gamma Eri Zaurak 375 lj gM0 3,19 -2,4
delta Eri Rana 29 lj K0 3,72 4,0

De kleine letter g voor het spectraaltype van de ster Zaurak geeft aan dat dit een reuzenster is. Het Engelse woord voor reus is giant.

De Latijnse naam van het sterrenbeeld Eridanus is precies hetzelfde als de Nederlandse naam. Bij gebruik van de tweede naamval (genitief) wordt dit Eridani. Als we het hebben over de ster delta (b) van het sterrenbeeld Eridanus zeggen we ë Eridani of we schrijven ë Eri, want de officiële afkorting van het sterrenbeeld Eridanus is Eri.

Bij het trefwoord sterrenbeelden vind je een lijst van alle 88 sterrenbeelden die we kennen.


Terug naar de woordenlijst

...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!