Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase

Draak


De kop van het sterrenbeeld Draak wordt gevormd door een vierkantje, dat niet zo ver weg staat van de heldere ster Wega in het sterrenbeeld Lier. De rest van het lichaam van de draak slingert zich tussen de sterren van de Grote en Kleine Beer door. Het sterrenbeeld kun je het hele jaar door aan de hemel vinden. Het komt niet op en gaat niet onder. Dat noemen we circumpolair. Het sterrenbeeld Draak bevat weliswaar erg veel sterren, maar geen enkele ervan is opvallend helder.

Volgens de Chinezen at de draak soms de zon op en dan was er een zonsverduistering. Blijkbaar lag de zon wat zwaar op de maag, want de draak spuwde hem even later weer uit.
Hieronder vind je wat gegevens over de helderste sterren van het sterrenbeeld Draak. In de eerste kolom vind je de Griekse letteraanduiding, dan de naam, de afstand in lichtjaar en het spectraaltype. Tenslotte vind je de schijnbare magnitude en de absolute magnitude.


alfa Dra     Thuban       51 lj     A0     3,64    -0,5 

beta Dra     Alwaid      365 lj    cG2     2,99    -2,2 

gamma Dra    Etamin      116 lj    gK5     2,42    -0,4

De kleine letter g voor het spectraaltype wil zeggen dat we met een reuzenster te maken hebben (het Engelse woord voor reus is giant). De letter letter c geeft aan dat we met een heldere superreus te maken hebben.

De Latijnse naam van het sterrenbeeld Draak is Draco. Bij gebruik van de tweede naamval wordt dit Draconis. Als we het over de ster alfa (a) van het sterrenbeeld Draak hebben zeggen we a Draconis of we schrijven a Dra, want de officiële afkorting van het sterrenbeeld Draak is Dra.

In de Draak staat ook een interessante planetaire nevel. Het is de Katteoognevel, waarvan door de Hubble Space Telescope
prachtige opnamen zijn gemaakt.

Bij het trefwoord sterrenbeelden vind je een lijst van alle 88 sterrenbeelden die er zijn.


Terug naar de woordenlijst

...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!