Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase

Jachthonden


Het sterrenbeeld Jachthonden kun je op een donkere nacht zonder wolken en maneschijn vinden vlak onder de steel van de steelpan van de Grote Beer. Het sterrenbeeld bestaat slechts uit enkele zwakke sterren.

De helderste ster van het sterrenbeeld wordt Cor Caroli genoemd, wat wil zeggen «Karels hart». Het betreft hier een mooie dubbelster waarvan de componenten van magnitude 2,80 en 5,39 zijn. In een kleine kijker behoort Cor Caroli tot de mooiste dubbelsterren aan de hemel.

De jachthonden waren de honden van Boötes, die ermee de beren netjes op het rechte pad hielden. Overigens is het sterrenbeeld Jachthonden niet door de Grieken aan de hemel gezet. Het werd aan het eind van de zeventiende eeuw inge voerd door Johannes Hevelius, als toevoeging op de 48 ster renbeelden van Claudius Ptolemaeus.
Hieronder vind je nog wat gegevens over de twee helderste sterren van dit sterrenbeeld. In de eerste kolom staat de Griekse letteraanduiding van de ster, ver volgens de naam, dan de afstand in lichtjaar, het spectraaltype, de schijnbare magnitude en in de laatste kolom de absolute magnitude.


alfa CVn  Cor Caroli   130 lj   A0   2,80   -0,1 

beta CVn  Asterion    30 lj   G0   4,32   4,5

De Latijnse naam van het sterrenbeeld Jachthonden is Canes Venatici. Bij gebruik van de tweede naamval (genitief) wordt dit Canum Venaticorum. Als we het hebben over de ster alfa (a) van het sterrenbeeld Jachthonden zeggen we a Canum Venaticorum of we schrijven a CVn, want de officiële af korting van het sterrenbeeld Jachthonden is CVn.

In dit sterrenbeeld staat een heel bekend sterrenstelsel. Het is de Draaikolknevel die in 1773 werd ontdekt. Het is bovendien het eerste sterrenstelsel waarin spiraalstructuur werd ontdekt.
Bij het trefwoord sterrenbeelden vind je een lijst van alle 88 sterrenbeelden die er zijn.


Terug naar de woordenlijst

...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!