Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase

Steenbok


Aan de linkerkant van de Schutter ligt het sterrenbeeld Steenbok. Het bestaat slechts uit een stel zwakke sterre tjes. Als je van Wega (de helderste ster in de Lier) naar Altaïr (de helderste ster van de Arend of Adelaar) gaat, en je verlengt die afstand één keer, kom je in de Steenbok terecht. In de herfst kun je dit sterrenbeeld in het zuiden zien. Het behoort ook tot de sterrenbeelden van de dierenriem.
Hieronder vind je nog wat gegevens over enkele sterren van het sterrenbeeld Steenbok. In de eerste kolom vind je de Griekse letteraanduiding, gevolgd door de naam, de afstand in lichtjaar, het spectraaltype, de schijnbare
magnitude
en tenslotte de absolute magnitude.

alfa1 Cap Gredi 1080 lj F6 4.55 -3.1
alfa2 Cap 116 lj gG8 3.77 1.2
beta Cap Dabih 250 lj F8+B8 3.25 -1.2
De ster Alfa is een dubbelster. Maar zoals je kunt zien staat alfa1 bijna 10 keer zo ver van de zon als de ster alfa2. Ook de ster beta is een dubbelster.

De kleine letter g voor het spectraaltype geeft aan dat we met een reuzenster te maken hebben (giant is het Engelse woord voor reus).
De Latijnse naam van het sterrenbeeld Steenbok is Capricornus.

Bij gebruik van de tweede naamval (genitief) wordt dit Capricorni. Als we het hebben over de ster alfa (a) van het sterrenbeeld Steenbok zeggen we a Capricorni of we schrijven a Cap, want de officiële afkorting van het sterrenbeeld Steenbok is Cap.
In het oude Griekenland was Pan de god van de bossen, de velden, de kuddes en de herders. Omdat de mensen schrokken van zijn uiterlijk, liep Pan het liefst alleen door de bossen en speelde hij daarbij graag op zijn fluit. Hij hield van zang en dans. Vaak wordt hij afgebeeld met bokkepoten, be haarde borst, twee horens en een lange bokkestaart. De legende wil dat hij deze gedaante had aangenomen toen hij over aarde en zee vluchtte voor zijn aartsvijand - het enorme monster Typhon.

In het sterrenbeeld Steenbok bevond zich vroeger het zuide lijkste punt in de schijnbare baan van de zon: het winter solstitium. De zon staat dan voor waarnemers op 23« graad zuiderbreedte precies in het zenit (het zenit is het punt recht boven je hoofd). Deze breedtegraad wordt daarom ook de Steenbokskeerkring genoemd.

Bij het trefwoord sterrenbeelden vind je een lijst van alle 88 sterrenbeelden die er zijn.


Terug naar de woordenlijst

...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!