Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase

Maagd


Tussen Boötes en de Leeuw staat het sterrenbeeld Maagd. In het voorjaar kun je het sterrenbeeld laag in het zuiden vinden. De helderste sterren van de Maagd vormen een soort stoel. De helderste ster staat dan in de voorpoot van de stoel. Deze ster heet Spica. Spica staat vrijwel precies op de ecliptica: de Maagd is dus één van de twaalf sterren beelden van de dierenriem.

In de mythologie staat de maagd als symbool voor de Griekse godin Deméter, de godin van de landbouw. Deméter had een dochter die Perséphoné heette. Deze dochter stierf, en Deméter vond dit zó erg, dat ze er niet voor zorgde dat het koren groeide. Er brak toen een hongersnood uit. Zeus besloot toen, om Deméter weer in een betere bui te brengen, dat ze de helft van het jaar in het dodenrijk bij Perséphoné mocht wonen, maar de andere helft van het jaar moest ze voor de oogst zorgen. Als de zon in de loop van augustus het sterrenbeeld Maagd binnenschuift, wordt het voor de boeren tijd om de oogst binnen te halen. Daarna zal er niet veel meer groeien. Pas als de Maagd in het voorjaar weer ge durende de hele nacht te zien is, kun je er op rekenen, dat Deméter terug is, en het koren weer zal gaan groeien.
Hieronder vind je nog wat gegevens over enkele sterren van het sterrenbeeld Maagd. In de eerste kolom vind je de Griekse letteraanduiding met daarachter de naam. Vervolgens geven we de afstand in lichtjaar, het spectraaltype, de schijnbare magnitude en de absolute magnitude.
alfa Vir Spica 220 lj B2 0,97 -2,9 beta Vir Alaraph 32 lj F8 3,80 3,8 gamma Vir Arich 35 lj F0 2,91 2,7 delta Vir 180 lj gM3 3,66 -0,1
De kleine letter g bij het spectraaltype geeft aan dat we met een reuzenster te maken hebben (giant is het Engelse woord voor reus).

De Latijnse naam van het sterrenbeeld Maagd is Virgo. Bij gebruik van de tweede naamval (genitief) wordt dit Virginis.

Als we het hebben over de ster alfa (a) van het sterrenbeeld Maagd zeggen we a Virginis of we schrijven a Vir want de officiële afkorting van het sterrenbeeld Maagd is Vir.

Bij het trefwoord sterrenbeelden vind je een lijst van alle 88 sterrenbeelden die er zijn.


Terug naar de woordenlijst

...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!