Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase

Stationair


Stationair is een ander woord voor stilstaand. Je komt in boeken wel eens tegen dat een planeet of planeto‹de stationair is. Dat wil zeggen dat de planeet of planetoïde zijn oost waartse beweging omkeert in een westwaartse beweging of andersom. Deze beweging wordt overigens veroorzaakt doordat niet alleen de planeet of planetoïde in een baan om de zon beweegt, maar ook onze aarde.

Aardsatellieten bewegen in een baan om de aarde. De meeste satellieten hebben ongeveer anderhalf uur nodig om éénmaal om de aarde te draaien. Een dergelijke satelliet bevindt zich ongeveer driehonderd kilometer boven het aardoppervlak. Je begrijpt wel dat hoe groter de afstand tot het aardoppervlak van een satelliet is, hoe meer tijd deze nodig heeft om een maal om de aarde te bewegen. Een satelliet op een hoogte van bijna 36.000 kilometer boven het aardoppervlak heeft zelfs 24 uur nodig om eenmaal rond te draaien. Maar de aarde staat niet stil, maar beweegt om zijn as. Eénmaal in 24 uur. Net als die satelliet op 36.000 kilometer hoogte. Voor een waarnemer op aarde lijkt het daarom alsof de satelliet op dezelfde plaats aan de hemel blijft hangen. Een dergelijke satelliet noemen we een geo-stationaire satelliet. In een enkel geval kom je de naam geo-synchrome satelliet tegen.

Daarmee wordt echter precies hetzelfde bedoeld.


Terug naar de woordenlijst

...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!