Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase

Zuidervis


Het sterrenbeeld Zuidervis is een van de oorspronkelijke sterrenbeelden. Het is te vinden tussen de sterrenbeelden Waterman en Kraanvogel. De enige opvallende ster van het sterrenbeeld is Fomalhaut. Deze ster heeft een schijnbaremagnitude van 1,29 en bevindt zich op slechts 29 lichtjaar
van de zon. Het spectraaltype van de ster is A2 en de absolute magnitude bedraagt 2,0. Dat wil dus zeggen dat zijn helderheid op 10 parsec (=32,6 lichtjaar) magnitude 2,0 bedraagt. Tegen het einde van augustus omstreeks midder nacht of in oktober in de avonduren kun je proberen de ster laag boven de zuidelijke horizon te vinden. De waarnemings omstandigheden moeten dan wel goed zijn, want de ster komt bij ons maximaal enkele graden boven de horizon te staan.

De Latijnse naam van het sterrenbeeld Zuidervis is Piscis Austrinus. Bij gebruik van de tweede naamval (genitief) wordt dit Piscis Austrini. Als we het hebben over de ster alfa (a) van het sterrenbeeld Zuidervis zeggen we a Piscis Austrini of we schrijven a PsA want de officiële afkorting van het sterrenbeeld Zuidervis is PsA.

Bij het trefwoord sterrenbeelden vind je een lijst van alle 88 sterrenbeelden die er zijn.


Terug naar de woordenlijst

...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!