Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase

Pegasus


In de herfst kun je het sterrenbeeld Pegasus hoog in het zuiden aan de hemel vinden. Juist omdat het in de herfst hoog in het zuiden staat en de belangrijkste sterren een mooi vierkant vormen, wordt dit sterrenbeeld wel het herfstvierkant genoemd. Het herfstvierkant is gemakkelijk te herkennen, omdat er in dat vierkant geen andere heldere sterren meer staan. Pegasus staat rechts van Andromeda, vlak onder de melkweg.

Hoe Pegasus «geboren» werd, kun je lezen in de beschrijving van Perseus. Pegasus nam vaak dichters mee op zijn rug, en bracht ze dan naar de berg Helicon, waar het met zijn hoef op de grond stampte. Dan kwam uit de grond een bron tevoor schijn. De dichters dronken daarvan en konden dan ineens hele mooie gedichten maken.

Hieronder vind je nog wat gegevens over de helderste sterren van het sterrenbeeld Pegasus. In de eerste kolom vind je de Griekse letteraanduiding. Daarachter de naam, de afstand in lichtjaar, het spectraaltype, de schijnbare magnitude en tenslotte de absolute magnitude.

alfa Peg Markab 102 lj B9 2,57 0,1 beta Peg Scheat 172 lj gM2 2,61 -0,1 gamma Peg Algenib 470 lj B2 2,87 -2,8 epsilon Peg Enif 820 lj cK2 2,54 -5,0 zeta Peg Homan 180 lj B8 3,61 -0,1 eta Peg Matar 230 lj gG2 3,10 -1,2
De kleine letter g voor het spectraaltype wil zeggen dat het om een reuzenster gaat (giant is het Engelse woord voor reus). De kleine letter c geeft aan dat het een heldere superreus betreft.

De Latijnse naam van het sterrenbeeld Pegasus is gelijk aan de Nederlandse naam. Bij gebruik van de tweede naamval (genitief) wordt dit Pegasi. Als we het hebben over de ster alfa (a) van het sterrenbeeld Pegasus zeggen we a Pegasi of we schrijven a Peg want de officiële afkorting van het sterrenbeeld Pegasus is Peg.

Bij het trefwoord sterrenbeelden vind je een lijst van alle 88 sterrenbeelden die er zijn.


Terug naar de woordenlijst

...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!