Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase

Weegschaal


Op de ecliptica staat het sterrenbeeld Weegschaal. De sterren ervan staan inderdaad heel evenwichtig rond de zonsbaan, tussen de sterrenbeelden Maagd en Schorpioen. Je kunt de Weegschaal 's zomers in het zuiden zien. Samen met de Maagd vormt het Themis met haar weegschaal. Themis was in Grieken land de godin van de rechtspraak. Ze was geblinddoekt, zodat ze niet kon zien over wie ze recht sprak. De weegschaal is er de preciese afweging van de feiten voor, zodat ze daarmee kon zeggen of iemand schuldig of onschuldig was.
Hieronder vind je enkele gegevens over de helderste sterren van de Weegschaal. Achtereenvolgens vind je de Griekse letter aanduiding, de naam, de afstand in lichtjaar, het spectraaltype, de schijnbare magnitude en de absolute magnitude.

alfa Lib Zuben Elgenubi 62 lj A3 2.90 1.5 beta Lib Zuben Elschemali 148 lj B8 2.74 -0.3 gamma Lib Zuben Elakrab 109 lj G6 4.02 1.4 De Latijnse naam van het sterrenbeeld Weegschaal is Libra.

Bij gebruik van de tweede naamval (genitief) wordt dit Librae. Als we het hebben over de ster alfa (a) van het sterrenbeeld Weegschaal zeggen we a Librae of we schrijven a Lib want de officiële afkorting van het sterrenbeeld Weegschaal is Lib.

Bij het trefwoord sterrenbeelden vind je een lijst van alle 88 sterrenbeelden die er zijn.


Terug naar de woordenlijst

...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!