Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase

Leeuw


De Leeuw is een sterrenbeeld in de ecliptica. De ecliptica is de schijnbare baan van de zon aan de hemel. De sterren beelden waar doorheen de zon zich beweegt, worden de sterren beelden van de dierenriem genoemd. De Leeuw behoort dus ook tot de dierenriem.

Je kunt het sterrenbeeld in de lente goed zien. Het staat dan hoog in het zuiden tussen de sterrenbeelden Maagd en Kreeft. Omdat de helderste sterren van de Leeuw een trapezium vormen wordt het sterrenbeeld vaak het lentetrapezium genoemd.

Het rechterdeel (de kop van de leeuw) lijkt wel wat op een omgekeerd vraagteken. De onderste, heldere ster daarvan heet Regulus. Dat betekent «de koninklijke». De ster in de staart heet Denebola, dat is een oude Arabische naam en betekent «staart van de leeuw». De leeuw werd gedood door Hercules, als zijn eerste taak. Sinds dat moment droeg Hercules altijd de huid van de leeuw als een soort jas.

Hieronder vind je nog wat gegevens over de vier helderste sterren van dit sterrenbeeld. In de eerste kolom vind je de Griekse letteraanduiding met daarachter de naam. Vervolgens geven we de afstand in lichtjaar, het spectraaltype, de schijnbare magnitude en tenslotte de absolute magnitude.
alfa Leo   Regulus    68 lj   B7   1,34   -0,2 

beta Leo   Denebola    42 lj   A4   2,23   1,6 

gamma Leo  Algieba    130 lj  gK0   2,61   -0,4 

delta Leo  Zosma     68 lj   A2   2,58   1,0 De kleine letter g voor het spectraaltype van de ster Algieba geeft aan dat het een reuzenster is (giant is het Engelse woord voor reus).

De Latijnse naam van het sterrenbeeld Leeuw is Leo. Bij gebruik van de tweede naamval (genitief) wordt dit Leonis.

Als we het hebben over de ster alfa (a) van het sterrenbeeld Leeuw zeggen we a Leonis of we schrijven a Leo, want de officiële afkorting van het sterrenbeeld Leeuw is Leo.

Bij het trefwoord sterrenbeelden vind je een lijst van alle 88 sterrenbeelden die er zijn.


Terug naar de woordenlijst

...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!