Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase

Kosmogonie


Beschrijving of theorie van de schepping of het ontstaan van de wereld en het heelal. Reeds in de oudste tijden waarvan gegevens overgeleverd zijn, vindt men hypothesen hierover in mythen en legenden. Vaak speelt daarbij een godheid die, gewoonlijk uit reeds bestaande stof (de «chaos» der Grieken), de orde schept die men er thans in aantreft, daarin de hoofdrol.

De eerste, nog fantastische pogingen tot een kosmogonie op natuurwetenschappelijke basis vindt men ca. 500 v. Chr. bij de Griekse denkers ( Thales van Milete, Empedocles en Plato).

De eigenlijke wetenschappelijke kosmogonie begint echter pas aan het eind van de 17de eeuw, als Isaac Newton (1642 1727) het denkbeeld oppert dat de zon en de vaste sterren door de werking van de zwaartekracht zouden kunnen zijn ontstaan uit een oermaterie die oorspronkelijk gelijkmatig over het heelal verdeeld was. Door astronomen uit de 20ste eeuw (speciaal de Engelse astronomen Sir Arthur Eddington (1882-1944) en Sir James H. Jeans (1877-1946) is dit idee weer opgevat. De kosmogenetische veronderstellingen van de 18de en 19de eeuw houden zich voornamelijk bezig met het ontstaan van het planetenstelsel.


Terug naar de woordenlijst

...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!