Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase

Ionisatie


Zo noemen we het proces waarbij atomen een elektron kwijt raken. Laten we als voorbeeld eens een zuurstofatoom nader bekijken. Helemaal binnen in het atoom zitten acht protonen en acht neutronen samengepakt. Die protonen en neutronen samen noemen we de kern van het zuurstofatoom. Die protonen hebben een positieve elektrische lading. Het liefst zouden ze ver bij elkaar uit de buurt blijven want positieve ladingen stoten elkaar af. De neutronen zorgen er voor dat de protonen bij elkaar blijven. Zelf zijn de protonen niet elektrisch geladen. Ze zijn neutraal. Daarom zijn ze ook neutronen ge noemd. In een atoomkern zitten dus positieve deeltjes en neutrale deeltjes. De atoomkern is daarom altijd positief geladen. In het zuurstofatoom bevinden zich ook nog acht elektronen. Ze zijn veel lichter dan een proton of een neutron. De elektronen hebben een negatieve elektrische lading. Alle elektronen bewegen heel snel om de kern heen. Omdat een atoom meestal evenveel protonen als elektronen bezit is het elektrisch neutraal. De protonen zijn namelijk positief geladen en de elektronen hebben een even grote negatieve lading. Als een atoom nu een elektron verliest, krijgt dit atoom een positieve elektrische lading.

Er zijn dan immers meer protonen dan elektronen. Een geladen atoom noemen we een ion en we zeggen dat het atoom geïoniseerd is. Heeft het atoom twee elektronen verloren dan zeggen we dat het atoom tweemaal geïoniseerd is.

Lees ook de informatie bij het trefwoord atoom.


Terug naar de woordenlijst

...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!