Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase

Noorderkroon


De Noorderkroon is een klein, maar gemakkelijk te herkennen sterrenbeeld tussen Hercules en Bo÷tes. In het voorjaar kun je het sterrenbeeld hoog aan de hemel vinden. Het lijkt ook erg veel op een kroon.

De helderste ster van dit sterrenbeeld heet Gemma. Dat be tekent edelsteen. De koning van Kreta, Minos, had een zoon gehad, die door de schuld van Atheners gedood was. Daarom had Minos de stad Athene gedwongen, elke negen jaar zeven jongens en zeven meisjes van 21 jaar aan hem te geven. Zij zouden dan worden opgegeten door de minotaurus, een monster dat bestond uit een half mens en een halve stier. Toen dat voor de derde keer gebeurde, ging de zoon van de koning van Athene, Theseüs (spreek uit: Tee-suis), mee om het monster te doden. Zijn vader had gezegd dat hij op zijn schip een wit zeil moest hijsen als alles goed afgelopen was, in plaats van het gebruikelijke zwarte zeil. Theseüs kwam op Kreta en werd verliefd op de dochter van koning Minos, Ariadne. Ariadne wees Theseüs de weg naar het doolhof, waarin het monster opgesloten zat. Dat doolhof heette labyrint. Theseüs kreeg van Ariadne een kluwen wol en een toverzwaard. Toen zocht hij in het labyrint de minosaurus op en doodde het monster met zijn toverzwaard.

Doordat hij de kluwen wol had uitgerold, kon hij de uitgang ook weer vinden. Maar toen bleek, dat de god van de wijn, Dionysos, Ariadne had gedwongen met hem te trouwen. Theseüs was daar zo bedroefd onder, dat hij helemaal vergat de witte zeilen te hijsen toen hij weer in de buurt van Athene kwam.

Zijn vader Aegeus (spreek uit: Ee-guis) dacht dat Theseus gedood was en verdronk zichzelf in de zee, die nu nog naar hem heet: de Aegeïsche Zee. Ariadne kreeg van Dionysos een hele mooie kroon, en dat is de Noorderkroon.
Hieronder vind je nog wat gegevens over de drie helderste sterren van het sterrenbeeld Noorderkroon. In de eerste kolom vind je de Griekse letteraanduiding met daarachter de naam van de ster. Vervolgens geven we de afstand in lichtjaar, het spectraaltype, de schijnbare
magnitude
en de absolute magnitude.


alfa CrB   Gemma   71 lj   A0   2,31   0,6 

beta CrB        102 lj   A8   3,72   1,2 

gamma CrB       142 lj   A0   3,93   0,7 

De Latijnse naam van het sterrenbeeld Noorderkroon is Corona Borealis. Bij gebruik van de tweede naamval (genitief) wordt dit Coronae Borealis. Als we het hebben over de ster alfa (a) van het sterrenbeeld Noorderkroon zeggen we a Coronae Borealis of we schrijven a CrB, want de officiële afkorting van het sterrenbeeld Noorderkroon is CrB.

Bij het trefwoord sterrenbeelden vind je een lijst van alle 88 sterrenbeelden die er zijn.


Terug naar de woordenlijst

...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!