Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase

Kreeft


De Kreeft is één van de twaalf sterrenbeelden van de dierenriem. Dat betekent dus dat de zon in zijn schijnbare baan aan de hemel ook een tijdje in dit sterrenbeeld komt te staan.

Het sterrenbeeld Kreeft ligt tussen de Leeuw, Tweelingen en Kleine Hond. In het voorjaar kun je de zwakke sterren van dit sterrenbeeld in het zuiden aan de hemel vinden. In het midden van het sterrenbeeld staat de open sterrenhoop de Krib (in het Latijn: Praesepe). Met een verrekijker is deze sterrenhoop al goed te zien.

Je kent de kreeft nog wel uit het tweede avontuur van Hercules, die de kreeft dood trapte. Sindsdien staat volgens de Romeinen, en ook volgens de Grieken, de kreeft aan de hemel.
Hieronder vind je nog wat gegevens over de vier helderste sterren van dit sterrenbeeld. In de eerste kolom vind je de Griekse letteraanduiding, gevolgd door de naam. Vervolgens vind je de afstand in lichtjaar, het spectraaltype, de schijnbare magnitude en tenslotte de absolute magnitude.

alfa Cnc Acubens 99 lj F0 4,27 1,9
beta Cnc 220 lj gK4 3,76 -0,4
gamma Cnc Asellus Borealis 230 lj A0 4,73 0,5
delta Cnc Asellus Australis 220 lj gK0 4,17 0,0
De kleine letter g bij enkele spectraaltypen wil zeggen dat we met een reuzenster te maken hebben (giant is het Engelse woord voor reus).

De Latijnse naam van het sterrenbeeld Kreeft is Cancer. Bij.

gebruik van de tweede naamval wordt dit Cancri. Als we het hebben over de ster alfa (a) van het sterrenbeeld Kreeft zeggen we a Cancri, of we schrijven a Cnc, want de officiële afkorting van het sterrenbeeld Kreeft is Cnc.
Hoewel het sterrenbeeld Kreeft geen heldere sterren bevat, is het één van de oudste sterrenbeelden van de dierenriem.

Enkele duizenden jaren geleden stond de zon in dit sterren beeld op het moment dat het zomersolstitium bereikt werd, dus wanneer de zon zijn noordelijkste positie bereikte. De zon stond dan voor waarnemers op 23e graad noorderbreedte
precies in het zenit (het punt recht boven je hoofd; die breedtegraad wordt dan ook nog steeds de Kreeftskeerkring genoemd. Als gevolg van de precessie (de tolbeweging van de aarde), bereikt de zon zijn noordelijkste stand nu op de grens van de sterrenbeelden Kreeft en Tweelingen.

Bij het trefwoord sterrenbeelden vind je een lijst van alle 88 sterrenbeelden die er zijn.


Terug naar de woordenlijst

...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!