Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase

Kleine Hond


Het sterrenbeeld Kleine Hond bestaat maar uit twee zicht bare sterren. Maar één daarvan is heel helder. Die ster heet Procyon. Deze ster behoort tot de sterren die het dichtst bij de zon staan. De afstand bedraagt slechts 11 lichtjaar.

Procyon maakt deel uit van de winterzeshoek. Dat is een zeshoek van heldere sterren die je in de winter goed aan de hemel kunt vinden. De andere sterren van de winterzeshoek zijn Sirius in de Grote Hond, Rigel in Orion, Aldebaran in de Stier, Capella in de Voerman en Pollux - of Castor - in de Tweelingen Het sterrenbeeld Kleine Hond kun je aan de hemel vinden onder de Tweelingen. Het lijkt net of hij zit te wachten tot de tweelingen misschien wat kruimels laten vallen. Net als de Grote Hond is ook de Kleine Hond een van de begeleiders van de jager Orion.

Hieronder vind je nog wat gegevens over de beide sterren van de Kleine Hond. In de eerste kolom vind je de Griekse letteraanduiding. Vervolgens de naam, de afstand in lichtjaar, het spectraaltype, de schijnbare magnitude en tenslotte de absolute magnitude.

alfa CMi Procyon 11 lj F5 0,48 2,7
beta CMi Gomeisa of El Gomeisa 136 lj B8 3,09 0,0
De Latijnse naam van het sterrenbeeld Kleine Hond is Canis Minor. Als we de tweede naamval (genitief) gebruiken wordt dit Canis Minoris. Als we het hebben over de ster alfa (a) van het sterrenbeeld Kleine Hond zeggen we a Canis Minoris en schrijven a CMi, want CMi is de officiële af korting van het sterrenbeeld.

Bij het trefwoord sterrenbeelden vind je een lijst van alle 88 sterrenbeelden die er zijn.


Terug naar de woordenlijst

...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!