Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase

Grote Hond


Het sterrenbeeld Grote Hond staat in de winter laag in het zuiden. Het komt jammer genoeg nooit helemaal boven de horizon. Maar het sterrenbeeld valt wel op door de helderste ster die aan de nachtelijke hemel te vinden is: Sirius. Als je de drie «gordelsterren» van het sterrenbeeld Orion naar links verlengt, kom je omgeveer bij Sirius uit. De Grote Hond is, net als de Kleine Hond, de begeleider van de jager Orion.

Sirius komt ongeveer tegelijk op met het sterrenbeeld Leeuw.

Als de zon in de Leeuw staat, en hij dus tegelijk opkomt met Sirius, heetten die dagen in die tijd van het jaar de honds dagen. Tenminste volgens de Egyptenaren. In die tijd begon nen ook de jaarlijkse overstromingen van de Nijl.

Zoals gezegd is Sirius de helderste ster aan de hemel. Dat komt onder meer doordat Sirius erg dichtbij staat. Op slechts 8,7 lichtjaar van de zon.

Hieronder vind je nog wat gegevens over de helderste sterren van de Grote Hond. In de eerste kolom vind je de Griekse letteraanduiding; vervolgens de naam, de afstand in lichtjaar, het spectraaltype de schijnbare
magnitude
en tenslotte de absolute magnitude.

alfa CMa Sirius 9 lj A1 -1,46 1,5
beta CMa Mirzam 650 lj cB1 1,99 -4,5
gamma CMa Muliphein 325 lj B8 4,07 -0,9
delta CMa Wezen 1100 lj cG3 1,98 -5,9
epsilon CMa Adara 470 lj cB1 1,63 -4,4
zeta CMa Furud 250 lj B5 3,10 -1,3
eta CMa Aludra 1300 lj cB5 2,43 -6,0

De kleine letter c voor enkele spectraaltypen geeft aan dat het om een heldere superreus gaat! Merk ook op dat Sirius weliswaar de helderste ster aan de hemel is, maar dat alle andere sterren een veel grotere absolute helderheid hebben dan Sirius. Als bovenstaande sterren dus allemaal op dezelfde afstand zouden staan, dan zou Sirius hiervan de zwakste zijn.

De Latijnse naam van het sterrenbeeld Grote Hond is Canis Maior. Bij gebruik van de tweede naamval (genitief) wordt dit Canis Maioris. Als we het hebben over de ster alfa (a) van het sterrenbeeld Grote Hond zeggen we a Canis Maioris of we schrijven a CMa want de officiële afkorting van het sterrenbeeld Grote Hond is CMa.

Bij het trefwoord sterrenbeelden vind je een lijst van alle 88 sterrenbeelden die er zijn!


Terug naar de woordenlijst

...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!