Afdeling Leiden

Picture Credit: Universiteit Leiden

Informatie voor OudersData komende bijeenkomstenProgramma

Algemene Informatie

Afdeling Leiden en omstreken is een afdeling van Jongeren Sterrenkunde Vereniging JWG. Afdeling Leiden en omstreken (LEO) houdt iedere maand een bijeenkomst in de Leidse Sterrenwacht. Op de bijeenkomst wordt er veel verteld over weer- en sterrenkunde, doen we zo nu en dan een proefje of maken we een leuke knutsel. Ben je geïnteresseerd?

Voor vragen kun je gerust contact met ons opnemen. Stuur een mailtje naar jwgleiden@gmail.com.

Kom gerust eens langs op een van onze bijeenkomsten !!!

Data aankomende bijeenkomsten

In een van de telescoop koepels

2024

  • Augustus – Vakantie
  • Vrijdag 13 september 2024
  • Vrijdag 11 oktober 2024
  • Vrijdag 8 november 2024
  • Vrijdag 13 december 2024 Deze bijeenkomst gaat niet door. In plaats daarvan hebben we het afdelingskamp Laeika georganiseerd.
  • Vrijdag 10 januari 2025
  • Vrijdag 14 februari 2025
  • Vrijdag 14 maart 2025
  • Vrijdag 11 april 2025
  • Vrijdag 9 mei 2025
  • Vrijdag 13 juni 2025
  • Juli – Vakantie
  • Augustus – Vakantie

De bijeenkomsten zullen plaatsvinden op vrijdagavonden tenzij het anders is aangegeven. Zoals gewoonlijk beginnen we om 19:30u tot 21:00u. Je vindt ons in de Oude Leidse Sterrewacht. De sterrenwacht bevindt zich op een heuvel achter het studentencentrum Plexus, aan de Sterrenwachtlaan.

Programma

  • Vrijdag 9 juni 2023 – Zwarte Gaten

    Credit: ESO – EHT Collaboration

    Spreker: Wout Goesaert

    Actieve supermassieve zwarte gaten zijn de meest bijzondere en extreme objecten in het heelal. Ze zijn zo zwaar dat ze licht kunnen opslorpen en zijn tegelijkertijd de meest heldere objecten in het hele universum. Bereid je voor op een geweldige reis langs de grenzen van onze kennis en spring met ons mee in de gravitationele put van een super massief zwart gat.

    Wat zit er rond een zwart gat? Hoe zien zwarte gaten er echt uit? Hoe worden ze gevormd? En wat gebeurt er als je erin valt? Wout is zelf sterrenkundige die onderzoek doet naar het het super massief zwart gat in het midden van het Circinus sterrenstelsel. In deze tweedelige lezing gaat hij ons een kijkje geven hoe hij onderzoek naar zwarte gaten doet en wat hij allemaal te weten is gekomen over een van de meest bizarre plekken in de natuur.

    We beginnen 9 juni met de eerste vragen: wat is een (supermassief) zwart gat precies en wat gebeurt er als je erin valt? Tot dan!


  • Vrijdag 12 mei 2023 – Omvang van het Heelal

    From PxHere
    Copyrights under Creative Commons CC0

    Spreker: Paul Perdijk

    Het heelal is groot. Heel groot. Maar als je nou steeds verder gaat uitzoomen, wat zie je dan? Waar kijken we dan allemaal naar? Wat zit daar nou allemaal? Hoe ziet het heelal er uit als je steeds verder vertrekt vanaf de aarde.

    Tijdens dit praatje duiken we het diepe heelal in. We gaan kijken wat er allemaal te zien is op tien, honderd, duizend, honderdduizend, miljoen en zelf miljard lichtjaar ver weg. We komen langs de planeten, sterren, sterrenstelsels en meer.Door steeds verder uit te zoomen vanaf de aarde krijgen we te zien hoe de structuur van de kosmos er uit ziet totdat we niet meer verder kunnen.


  • Vrijdag 14 april 2023 – Het Ruimteweer

    Creator: rawpixel.com / NASA (Source) | Credit: rawpixel.com / NASA (Source)

    Spreker: Ethan Woest
    Onderwerp: Space weather

    Wie heeft er allemaal gehoord van het ruimteweerbericht? Iemand? Er zijn echt weermannen en -vrouwen die dagelijks het ruimteweer voor ons voorspellen! Eeeuh; wat is ruimteweer dan? En wie zit daar op te wachten? Nou, meer mensen en organisaties dan je denkt. Misschien is wel het bekendste effect van wat wij kunnen zien van ruimteweer het noorderlicht. Maar het ruimteweer speelt een belangrijke rol voor de ruimtevaart, astronauten en nog veel meer.

    Maar hoe wordt je ruimteweerman en -weervrouw? Wat komt daar allemaal bij kijken? Wat zijn ze aan het voorspellen en waarom zijn astronauten zo benieuwd naar het ruimteweer? Het regent toch niet in de ruimte? En astronauten zitten toch de hele dag binnen in een raket of ruimtestation? Toch is het ruimteweer bepalend of astronauten naar buiten gaan of binnen blijven. Een hoop vragen die beantwoord moeten gaan worden.


  • Vrijdag 10 maart 2023 – Je eigen ruimtevaart programma

    CC: https://www.kerbalspaceprogram.com/

    Spreker: Koos Goudswaard
    Onderwerp: Baanmechanica en Kerbal SpaceProgram

    Hoe beweegt alles in de ruimte? Hoe kom je van de een planeet naar de volgende? De wetenschap die daar over gaat heet baanmechanica…. moeilijk woord. Deze wetenschap gaat over hoe je objecten in een baan rond een planeet, maan of astroide krijgt. Belangrijk als je een raket de lucht in wilt schieten. En dat is niet makkelijk.

    Maar tegenwoordig kan je het ook allemaal zelf uit proberen! In Kerbal Space Program draait alles om baanmechanica. Met deze awesome game gaat Koos vertellen hoe we hoe we ruimteschepen in een baan rond onze zon, planeten en kometen krijgen. Dus kijk deze avond met ons mee om te kijken hoe je wel en niet een raket moet lanceren.


  • Vrijdag 10 februari 2023 – Hoe werkt een ster?

    Author: Solar Dynamics Observatory
    CC: NASA

    Spreker: Cyrano Chatziantoniou
    Onderwerp: Hoe werkt de zon?

    Hoe werkt een ster? Jeetje…. waar moet je beginnen. Sterren…. toch wel zo’n beetje het ding waar wij sterrenkundige warm van worden. Kolossale reuzen van gas die de avond hemel verlichten. Die we, ondanks hun grote afstand, helder zien fonkelingen aan de hemel. Die ene ster die dichtbij staat, onze zon, de aarde van leven en warmte voorziet.

    Maar waar komt al dat licht en warmte vandaan? Wat is nou het proces in de ster die daarvoor zorgt? Wat gebeurt er nu in die ster waar al dat licht en warmte vandaan komt? Werken alle sterren hetzelfde? Of werken kleine sterren anders dan grote sterren? Deze en nog veel meer vragen komt Cyrano beantwoorden tijdens zijn praatje: Hoe werkt een ster?


  • Vrijdag 13 januari 2023 – Astrobiologie

    Creator: Thibaut Roger 
    Copyright: © Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)

    Spreker: Emma Versteegh
    Onderwerp: Astrobiologie

    Astrobiologie is de studie van leven in het universum. Wanneer je op zoekt gaat naar leven buiten onze aarde moet je begrijpen hoe planeten, planeetstelsels en sterren daar invloed op hebben. Wij aardbewoners zijn verwent met een prachtige planeet met een klimaat waar het voor ons mensen goed vertoeven is. Maar dat niet altijd het geval. Wat heeft daarvoor gezorgd? Speciaal daarvoor hebben we Emma gevraagd om ons meer te vertellen wat je nodig hebt voor leven op Aarde en op een andere planeet.

    We gaan deze avond kijken naar de vorming en de ontwikkelen van planeten, hoe die planeten leven kunnen ondersteunen. Wat dat vraagt van een ster en wat sterren doen om leven te helpen en tegen te werken? Hoe onderzoek er uit ziet naar leven in ons eigen zonnestelsel bijvoorbeeld op Mars en Europa (de maan) en hoe wij onderzoek doen naar intelligent leven in het Universum.

    Kom langs deze avond en we nemen aardse biologie buitenaards.


Contact:
jwgleiden@gmail.com