Vrijdag 11 oktober – De ontwikkeling van sterrenstelsels

CC: KPNO/NOIRLab/NSF/AURA/M. T. Patterson (New Mexico State University)
Image processing: T.A. Rector (University of Alaska Anchorage/NSF’s NOIRLab), M. Zamani & D. de Martin (NSF’s NOIRLab)

Spreker: Erik Seijmonsbergen
Onderwerp: De ontwikkeling van sterrenstelsels

Als je goed met een telescoop kijkt zie je enkele sterrenstelsels aan de hemel. In de Grote Beer vind je er een paar, bij het sterrenbeeld Leeuw, in het sterrenbeeld Andromeda. Maar pak je nu een grote ruimte telescoop, dan zul je er ineens honderden, zoniet duizenden ontdekken. Het hele heelal wemelt met zoveel sterrenstelsels die elk weer miljoenen tot miljarden sterren kan bevatten.

Een oplettend oog laat al gauw zien dat sterrenstelsel in verschillende vormen en mate voorkomen. Sterrenkundige bestuderen al deze stelsels om erachter te komen hoe sterrenstelsel zich ontwikkelen. Bestaat er zo iets als een ‘jong’ en ‘oud’ sterrenstelsel? En als dat zo is, hoe ontwikkelen ze dan om zo te worden zoals ze zijn geworden.

Erik gaat ons deze avond de diepte in nemen in de ontwikkeling van sterrenstelsels en alle vormen en maten laten zien. Wat gebeurt er als wat gebeurd er als ze hartstikke oud worden? Of ze met elkaar in botsing komen? En misschien wel belangrijker wat gebeurt er dan met ons?