Op 27 oktober 1873 valt er in de directe omgeving van het dorpje Diepenveen een meteoriet. Twee personen waren ooggetuige van het inslaan van het object, dagloner Albert Bos en zijn vrouw die aan het werk waren op het land. De steen wordt meegenomen naar huis en getoond aan de hoofdonderwijzer in het dorp. De stiefzoon van de onderwijzer noteert wat Bos en zijn vrouw hebben meegemaakt.
Na bijna een eeuw verstopt te liggen op een school in Deventer, komt de meteoriet in 2012 bij toeval onder ogen van amateursterrenkundige Henk Nieuwenhuis. Samen met meteorietdeskundigen Niek de Kort en Marco Langbroek concludeert hij dat het hier om een zeldzame koolstofchondriet moet gaan. De ‘Diepenveen’-meteoriet wordt nu in Naturalis in Leiden bewaard voor verder wetenschappelijk onderzoek.
Jubileumfeest in Diepenveen
Het is dit jaar precies 150 jaar geleden dat de ruimtesteen bij Diepenveen insloeg. Dat feit is door de Historische Vereniging Dorp Diepenveen en Omgeving aangegrepen om op vrijdag 27 oktober 2023 een feestelijk programma te organiseren.
Op ‘De dag van de meteoriet’ zal onder andere een Meteoriet Impact Simulator aanwezig zijn. Daarnaast zijn er overdag al veel (amateur)sterrenkundigen en historische in Diepenveen aanwezig.
Symposium
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) levert op vrijdagavond een toevoeging aan het programma: er wordt dan in het Kulturhus in Diepenveen een aantal lezingen gegeven door sterrenkundigen uit eigen land (onder andere Sebastiaan de Vet, TU Delft; Niek de Kort en Felix Bettonvil, universiteit Leiden; alleen ook actief binnen de KNVWS).
Het lezingenprogramma biedt een fraaie inkijk in de wereld van meteoren- en meteorietenonderzoek. Het avondsymposium vangt om 19:00 aan. Aanwezigheid is gratis, maar aanmelden is wel gewenst. Bezoek de website van de KNVWS (www.knvws.nl) om je stoel voor de avond te reserveren!