Informatie voor Ouders • Data komende bijeenkomsten • Programma
In december is er geen bijeenkomst. In plaats daarvan is er een kampje van 13-15 December voor degene van 7-14 jaar! Meer informatie kun je vinden op de Laeika pagina.
We zullen onder andere bezoekje brengen aan ESA/Space Expo. Maar ook lekker knutselen, spelletjes spelen en als het weer het toelaat ook met onze eigen telescopen gaan waarnemen.
Wij hebben er heel veel zin in. Zien we jullie daar ook?
Groetjes,
De leiding
Algemene Informatie
Afdeling Leiden en omstreken is een afdeling van Jongeren Sterrenkunde Vereniging JWG. Afdeling Leiden en omstreken (LEO) houdt iedere maand een bijeenkomst in de Leidse Sterrenwacht. Op de bijeenkomst wordt er veel verteld over weer- en sterrenkunde, doen we zo nu en dan een proefje of maken we een leuke knutsel. Ben je geïnteresseerd?
Voor vragen kun je gerust contact met ons opnemen. Stuur een mailtje naar jwgleiden@gmail.com.
Kom gerust eens langs op een van onze bijeenkomsten !!!
Data aankomende bijeenkomsten
2024
- Augustus – Vakantie
- Vrijdag 13 september 2024 – Let op! Andere locatie.
- Vrijdag 11 oktober 2024
- Vrijdag 8 november 2024
Vrijdag 13 december 2024Deze bijeenkomst gaat niet door. In plaats daarvan hebben we het afdelingskamp Laeika georganiseerd.- Vrijdag 10 januari 2025
- Vrijdag 14 februari 2025
- Vrijdag 14 maart 2025
- Vrijdag 11 april 2025
- Vrijdag 9 mei 2025
- Vrijdag 13 juni 2025
- Juli – Vakantie
- Augustus – Vakantie
De bijeenkomsten zullen plaatsvinden op vrijdagavonden tenzij het anders is aangegeven. Zoals gewoonlijk beginnen we om 19:30u tot 21:00u. Je vindt ons in de Oude Leidse Sterrewacht. De sterrenwacht bevindt zich op een heuvel achter het studentencentrum Plexus, aan de Sterrenwachtlaan.
Programma
Vrijdag 14 februari – Terraforming Mars – Onze eerste Mars kolonie
Spreker: Friso Smit
Onderwerp: Terraforming Mars – Onze eerste Mars kolonieHet is het jaar 2044. Je bent engineer van de ESA en je krijgt de volgende missie: Terraform Mars zodat mensen op de planeet kunnen wonen. Het is onze eerste mars basis op de planeet. Je zult er mensen naar toe moeten krijgen en mensen moeten op de planeet kunnen wonen. Wat ga je doen?
Een andere planeet koloniseren is nog niet zo makkelijk. Mars staat ver weg van de aarde. Je kan er niet zomaar even een raket naar toe sturen met wat spullen die je bent vergeten. Nee, dit moet je goed plannen. De raket, de basis, levensonderhoud van de astronauten.
Je krijgt hulp. Tijdens dit praatje gaat Friso met je onderzoeken wat er allemaal voor nodig is om mensen op Mars te krijgen. Welke technologie is er al we al en welke technologie moeten we nog uitvinden. Wat voor raket nemen we mee? Hoe bouwen we de basis op? Hoe zetten we een snelweg op tussen de aarde en mars?
Kom een avondje meedenken om van deze missie een succes te maken. Nog een paar jaar tot 2044.
Vrijdag 10 januari – Groot, Groots tot in de oneindigheid
Spreker: Casper Barendrecht
Onderwerp: Groot, Groots, tot in de oneindigheidEr is altijd baas boven baas. Altijd iets groters en zeker in de sterrenkunde hebben we heel veel te maken met allemaal dingen. Grote sterren, royale gasnevels, enorme afstanden, immense zwaartekracht, omvangrijke superclusters gigantische hoeveelheden en een oneindig heelal. We strooien vaak met cijfers waar je ‘u’ tegen zegt. Afstanden en hoeveelheden waar je eigenlijk bijna geen voorstelling van kan maken. Nou….. laten we dan dan eens een keer takelen.
In het eerste deel van het praatje gaan Casper ons een voorstelling geven bij die grote hoeveelheden en getallen die we rondstrooien. Het tweede deel van het praatje gaan we het houden over dat begrip oneindig. We hebben het daarvoor al gehad over het grootste, maar wat als je nu doorgaat in oneindigheid. Wat is oneindigheid nu eigenlijk en wat bedoelen we daarmee in de sterrenkunde.
Hou je van veel, dan is dit praatje voor jouw.
Vrijdag 08 november – Weer, klimaat en sterrenkijken
Spreker: Ilva Noa
Onderwerp: Weer, klimaat en sterrenkijkenWe hebben onze ex-voorzitter van de JWG zo vrij gevonden om bij ons een keer een leuk praatje te geven.
Zoals het wel eens gezien hebt, wil het in Nederland nog wel eens bewolkt zijn. Nu de herfst eraan komt, regent het ook wel meer dan van de zomer. Het weer heeft dus best wat invloed op het sterrenkijken. Verschillende soorten weer maken uit hoe goed jij kan waarnemen. Dat is meer dan alleen maar bewolk of onbewolkt. Hoe wordt waarnemen beïnvloed door het weer?
Kijken we naar onze allergrootste grondtelescopen zijn de invloeden van het weer nog veel belangrijker. Zeker op het moment dat we er een wilt gaan bouwen. Wetenschappers kijken bij het bouwen van de allergrootste telescopen ook naar klimaat. Nu en in de toekomst. Niet alleen de rol van de mens speelt daarin een rol. Ook de rest van ons zonnestelsel heeft gek genoeg een rol in klimaat verandering. Wat gaat klimaatverandering betekenen voor onze waarnemingen, en hoe en waar we onze meest sensitieve grond-telescopen bouwen?
Deze avond kijken we hoe klimaat verandering onze blik op de hemel verandert.
Vrijdag 11 oktober – De ontwikkeling van sterrenstelsels
Spreker: Erik Seijmonsbergen
Onderwerp: De ontwikkeling van sterrenstelselsAls je goed met een telescoop kijkt zie je enkele sterrenstelsels aan de hemel. In de Grote Beer vind je er een paar, bij het sterrenbeeld Leeuw, in het sterrenbeeld Andromeda. Maar pak je nu een grote ruimte telescoop, dan zul je er ineens honderden, zoniet duizenden ontdekken. Het hele heelal wemelt met zoveel sterrenstelsels die elk weer miljoenen tot miljarden sterren kan bevatten.
Een oplettend oog laat al gauw zien dat sterrenstelsel in verschillende vormen en mate voorkomen. Sterrenkundige bestuderen al deze stelsels om erachter te komen hoe sterrenstelsel zich ontwikkelen. Bestaat er zo iets als een ‘jong’ en ‘oud’ sterrenstelsel? En als dat zo is, hoe ontwikkelen ze dan om zo te worden zoals ze zijn geworden.
Erik gaat ons deze avond de diepte in nemen in de ontwikkeling van sterrenstelsels en alle vormen en maten laten zien. Wat gebeurt er als wat gebeurd er als ze hartstikke oud worden? Of ze met elkaar in botsing komen? En misschien wel belangrijker wat gebeurt er dan met ons?
Vrijdag 13 september 2024 – Stervorming
Spreker: Nelleke Theijssen
Onderwerp: StervormingTwinkelend aan de hemel zien we duizenden sterren. Veel van deze konden de oude Grieken al zien. Zij hebben van veel van deze sterren een naam voorzien en een sterrenbeeld gegeven. Deze sterren kunnen we nu nog zien. Maar hoe ontstaan die sterren? Waar worden ze geboren en hoe ziet eigenlijk hun jeugd eruit?
Jonge sterren maken een duizelingwekkende tijd mee. Net zoals kinderen kennen ze verschillende groeifases. Sterren beginnen ook in de kinderkamers, groeien en gaan op een gegeven moment op zichzelf wonen. Maar wanneer zijn ze nu echt volwassen?
Nelleke is Masters in Sterrenkunde en heeft haar specialisatie gedaan in stervorming. Ze heeft de allernieuwste data van James Webb bestudeert en kan ons alles vertellen over hoe nieuwe sterren ontstaan.
Vrijdag 14 juni 2024 – Op reis langs de zomersterrenhemel
Spreker: Marc Reumerman
Onderwerp: Op reis langs de zomersterrenhemelDe zomervakantie staat om de hoek. Misschien ga je met je ouders op vakantie, of misschien ga je op een van de JWG kampen. Een ding is zeker! In de vakantie hoef je niet naar school en mag je misschien wel later opblijven! Een geweldig moment om naar de sterrenhemel te kijken.
Net zoveel als dat het heelal oneindig lijkt, lijkt het alsof er oneindig veel sterren te zien zijn? Waar moet je beginnen? Net voordat de vakantie begint hebben we onze waarneem sterrenkundige Marc uitgenodigd. Marc zit bij onze collega vereniging de WLS en helpt mee aan het onderhoudt van de sterrenkijkers op de Leidse Sterrenwacht. Hij weet dus alles over de sterrenhemel en hoe je daar naar moet kijken. In deze serie gaat Marc ons alles te vertellen over de sterrenhemel van deze zomer.
De lezing ‘Op reis langs de zomersterrenhemel’ gaat over wat je met het blote oog aan de (zomer)sterrenhemel kunt zien: Sterrenkunde aan de hand van de sterrenhemel die je vanuit de eigen achtertuin kunt zien.
Het Motto van de avond: Sterrenkijken is niet moeilijk als je weet hoe je moet kijken en het is leuker als je weet waar je naar kijkt.
Waarom heeft de ster Antares een roodachtige kleur? De Melkweg gaat door de Zomerdriehoek, maar wat is de Melkweg eigenlijk? En wist je dat het eerste zwarte gat is ontdekt in het zomersterrenbeeld Zwaan?
Contact:
jwgleiden@gmail.com