Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase

Tektieten


Tektieten zijn kleine stukjes materie (meestal niet meer dan enkele centimeters in doorsnede) die bestaan uit een glasachtig materiaal met naar verhouding veel aluminium, kalium en calcium.

In veel gevallen hebben ze een merkwaardige druppelvorm. Deze vorm kan ontstaan zijn doordat ze in gesmolten toestand door de atmosfeer hebben gevlogen.

Tektieten komen slechts plaatselijk voor: in het zuiden van Australië, in Zuidoost-Azië, in Tsjechië en op sommige plaatsen in de Verenigde Staten en Afrika.

Jarenlang dachten veel geleerden dan het stukjes van de maanbodem waren die door de inslag van een meteoriet van de maan werden weggeslagen en op de aarde terecht zijn gekomen.

Ze zouden hierbij tweemaal gesmolten zijn: bij de inslag van de meteoriet door de hitte die daarbij vrijkwam en tijdens de reis door de atmosfeer van de aarde waarbij ze dan hun uiteindelijke vorm gekregen. Na onderzoek van monsters van de maan bleek dit idee echter niet te handhaven. Verschillen in onder meer chemische samenstelling sluiten herkomst van de maan zo goed als uit.

Ook kunnen tektieten niet uit verder afgelegen gebieden van het zonnestelsel afkomstig zijn. Ze vertonen namelijk niet de sporen van een langdurig bombardement door kosmische straling. Ze kunnen daarom niet lang in de ruimte zijn geweest.

Tegenwoordig denken veel geleerden dat bij het inslaan van een reusachtige meteoriet een deel van de materie door de schokdruk is verglaasd en tot buiten de atmosfeer weggeslingerd.

Bij terugkeer in de atmosfeer verkregen zij een smeltkorst.


Terug naar de woordenlijst

...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!