Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase

Schemering


In het gewone taalgebruik is dit de tijd tussen zonsonder gang en het moment dat het helemaal donker is geworden. We onderscheiden: de burgerlijke schemering: de tijd tussen zonsondergang en het moment dat de zon 6« graad onder de horizon staat; de nautische schemering: de tijd tussen zonsondergang en het moment dat de zon 12 graden onder de horizon staat; de astronomische schemering: de tijd tussen zonsondergang en het moment dat de zon 18 graden onder de horizon staat.

Gedurende een deel van de zomer (van half mei tot eind juli) komt de zon in het geheel geen 18 graden onder de horizon te staan. Deze periode noemen we de grijze nachten.

Pas als de zon achttien graden onder de horizon is gezakt wordt de atmosfeer nog maar zó zwak door de stralen van de zon verlicht dat we daar geen last meer van hebben. De eigen straling van de nachthemel wordt nu niet meer beïnvloed door het zonlicht. Bij helder weer komen nu de melkweg en de zwakste met het blote oog zichtbare sterren tevoorschijn.


Terug naar de woordenlijst

...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!