Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase

Reuzensterren


Reuzensterren zijn sterren die veel groter zijn dan onze zon.

Een voorbeeld van een reuzenster is de heldere ster Arcturus in het sterrenbeeld Botes. Veel reuzensterren zijn roodachtig van kleur. Daarom noemen we ze wel eens rode reuzen.

Er zijn ook sterren bekend die nog veel groter zijn dan een reuzenster. Deze sterren worden superreuzen genoemd.

Ook deze zijn meestal rood door de betrekkelijk geringe opper vlakte-temperatuur. De ster Betelgeuze in het sterrenbeeld Orion is een mooi voorbeeld van een superreus. Betelgeuze heeft een middellijn die zeker 400 keer zo groot is als de middellijn van de zon. En de middellijn van de zon bedraagt 1.390.000 kilometer. Als Betelgeuze op de plaats van de zon zou staan, zouden de planeten Mercurius, Venus, Aarde en ook Mars door deze ster zijn opgeslokt.

Vele jaren lang is Betelgeuze de grootste ster geweest die we kenden. Enkele jaren geleden is ontdekt dat de verander lijke ster S Doradus (in het sterrenbeeld Goudvis) nog eens 30% groter is dan de ster Betelgeuze! Maar de grootste ster die tot dusver bekend is, is Mu Cephei in het sterrenbeeld Cepheus. Deze ster heeft een straal van maar liefst elf astronomische eenheden. En astronomische eenheid is de ge middelde afstand aarde - zon ofwel bijna 150 miljoen kilo meter. Zou de zon zo groot worden, dan werd zelfs Saturnus opgeslokt! Stralen reuzensterren en superreuzen veel meer licht uit dan de zon, de meeste sterren stralen minder licht uit dan onze zon. Sterren die veel minder licht uitstralen worden dwergsterren genoemd.


Terug naar de woordenlijst

...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!