Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase

Omega Centauri


Omega Centauri is de naam van een bolvormige sterrenhoop in het sterrenbeeld Centaurus. Helaas is deze bolhoop vanuit ons land niet te zien. Op het zuidelijk halfrond is Omega Centauri makkelijk als een wazig vlekje te herkennen.

Omega Centauri is de grootste bolvormige sterrenhoop die we kennen. De afstand bedraagt ongeveer 16.300 lichtjaar en zijn doorsnede is ongeveer 153 lichtjaar. Zijn massa is enkele jaren geleden nauwkeurig bepaald door sterrenkundigen van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) in Chili. Van 1981 tot 1993 heeft men door spectroscopisch onderzoek snel heden bepaald van meer dan 450 reuzensterren in deze sterren hoop. Uit de verdeling van de snelheden, gecombineerd met metingen van de sterdichtheid in de hoop, kon men de totale massa berekenen. Deze blijkt ongeveer vijf miljoen keer de massa van de zon te bedragen. Dat is vijftig keer groter dan de gemiddelde bolvormige sterrenhopen die een massa van «slechts» 100.000 zonsmassa hebben. Omega Centauri ligt wat betreft grootte tussen de gewone bolhopen en de veel grotere dwergstelsels in die ons Melkwegstelsel begeleiden. Overigens staan de sterren in het centrale deel van Omega Centauri gemiddeld nog 0,1 lichtjaar van elkaar. Een waarnemer op een denkbeeldige planeet bij een van de sterren van deze bolhoop zou pas kunnen genieten van een schitterende sterrenhemel!


Terug naar de woordenlijst

...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!