Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase

Olifantslurven


In de ruimte tussen de sterren bevinden zich wolken waterstof gas. Indien zo'n wolk waterstofgas zich in de buurt van een hete ster bevindt wordt het gas door die ster verhit. Als de ster heel erg heet is, kan het waterstofgas zó verhit worden, dat de atomen van dat gas één of meerdere elektronen ver liezen. We noemen dit gas dan geïoniseerde waterstof. Ook wordt wel eens gesproken van een H IIgebied. De letter H stelt het scheikundig symbool voor van waterstof. Het gas dat zich verder van de ster bevindt ontvangt minder warmte en verliest daarom geen elektronen. Dit gas wordt neutraal waterstof genoemd. Ook wordt wel eens gesproken van een H I-gebied.

De geïoniseerde waterstof (H II-gebied) is veel heter dan het neutrale waterstof (H I-gebied). Ook is de dichtheid van het geïoniseerde waterstof veel groter. Door de grotere druk van het H II-gas breidt dit zich explosief uit tot ver in het gebied van de neutrale waterstof. Het oprukkende gebied van het H II-gas zal hierdoor in- en uitstulpingen gaan vertonen. Dat gebeurt altijd als hetere en koelere, dichtere en dunnere gassen of vloeistoffen in elkaar proberen door te dringen. Er ontstaan lange slurfachtige uitstul pingen van het koelere gas in het hetere. Deze uitstulpingen worden olifantslurven genoemd. Het gas hiervan is minder heet. Daardoor steken deze olifantslurven donker af tegen een vaak lichtere achtergrond van het H II-gebied. Uiteinde lijk scheuren delen van de olifantslurf geheel los en verliezen hun verbinding met het gebied van het neutrale gas. Nu zijn ze aan alle kanten door het hete H II-gas omgeven. Dat hete gas drukt op het koelere gas en wordt hierdoor van buitenaf verder samengeperst. De dichtheid in de losgescheurde H I-flarden neemt toe. Ook zulke objecten zijn vaak bij heldere nevels te vinden. Ze zien er uit als donkere, ronde plekjes, welke globulen worden genoemd. De dichtheid van de deeltjes in de globulen kan meer dan duizend keer hoger zijn dan in normale donkere wolken. Hun middellijn bedraagt ongeveer 0,1 tot 1,5 lichtjaar.


Terug naar de woordenlijst

...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!