Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase

Octant


De Franse sterrenkundige Nicolas-Louis de Lacaille die leefde van 1713 tot 1762 heeft een groot deel van zijn leven op de sterrenwacht in Kaapstad (Zuid-Afrika) door gebracht. Daar hield hij zich voornamelijk bezig met het nauwkeurig vastleggen van de posities van duizenden sterren. Tijdens zijn verblijf op het zuidelijk halfrond heeft hij tal van nieuwe sterrenbeelden ingevoerd. Zo ook het sterrenbeeld Octant, dat hij Hadley's Octant noemde. Het octant was een belangrijk navigatie-instrument dat later vervangen werd door de sextant (ook een sterren beeld.

In het sterrenbeeld Octant bevindt zich de zuidelijke hemelpool. Door zijn ligging zou het voor de zeevaarders dezelfde rol kunnen spelen als de Kleine Beer op het noorde lijk halfrond. Door de geringere helderheid van de daarin voorkomende sterren heeft het deze functie echter nooit gekregen. Vlakbij de zuidelijke hemelpool bevindt zich slechts een sterretje van magnitude 6. Dus alleen onder zeer goede waarnemingsomstandigheden nog net met het blote oog te zien.

De Latijnse naam van het sterrenbeeld Octant is Octans. Bij gebruik van de tweede naamval (genitief) wordt dit Octantis.

Als we het hebben over de ster alfa (a) van het sterrenbeeld Octant zeggen we a Octantis of we schrijven a Oct want de officiële afkorting van het sterrenbeeld Octant is Oct.

Bij het trefwoord sterrenbeelden vind je een lijst van alle 88 sterrenbeelden die er zijn.


Terug naar de woordenlijst

...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!