Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase

JWG


De Jongerenwerkgroep (JWG) van de Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (NVWS) bestaat al sinds 1968.

Het is een jeugdvereniging voor sterrenkunde waar iedereen lid van kan worden die nog geen 21 jaar is. Een benedengrens is er niet. Er zijn al kinderen van 8 jaar lid.

De meeste aktiviteiten van de Jongerenwerkgroep zijn afgestemd op een leeftijd van 9 - 14 jaar. De JWG heeft meer dan 1000 enthousiaste leden. Ze wonen verspreid door heel Nederland. Toch gebeurt er heel veel groepsgewijs. De JWG is namelijk verdeeld in zo'n dertig afdelingen die regelmatig bijeenkomsten houden. Op die bijeenkomsten wordt van alles gedaan. Je luistert er naar praatjes over sterren kunde, je knutselt of wisselt waarnemingen uit met andere leden. Als het helder is wordt er ook regelmatig samen naar de sterren gekeken.

Sommige afdelingen organiseren nog meer dingen. Wat dacht je van een excursie naar bijvoorbeeld de volkssterrenwacht in Hoeven, het Eise Eisinga-planetarium in Franeker of het Artis-Planetarium in Amsterdam? Wie lid is van de JWG krijgt genoeg te lezen. Zes maal per jaar krijg je namelijk het tijdschrijft UniVersum. Dit is een blad dat voor en door JWG'ers gemaakt wordt. Het staat boordevol met sterrenkunde, verenigingsnieuws en interessante hemelverschijnselen. Voor wie daar nog niet genoeg aan heeft zijn er ook nog brochures. Dit zijn uitgaven van de JWG over allerlei sterrenkundige onder werpen. Verder verkoopt de JWG T-shirts, stickers, foto's, posters, steratlassen, onderdelen voor sterren kijkers en nog veel meer.

Iedere JWG'er heeft natuurlijk een grote hartewens: een echte sterrenkijker, waarmee je de kraters op de maan kunt zien.

Of de ringen van Saturnus, de manen en wolkenbanden op Jupiter, of stofstormen op Mars. En wat dacht je van nevels, dubbelsterren en sterrenhopen? Leden van de JWG kunnen - onder deskundige leiding - zelf zo'n kijker bouwen. Oudere leden kunnen dit ook zelf. Er is een goede bouwbeschrijving verkrijgbaar en de optiek is bij de JWG te koop. Sinds 1975 zijn er al vele honderden van dergelijke Terug naar de woordenlijst

...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!