Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase

Heelal


Het lijkt het beste te erkennen dat we nog niets afweten van de oorsprong van het heelal. Het ontstaan van de materie is een nog volkomen onbegrepen zaak. Het helpt evenmin te stellen dat er geen tijdstip van ontstaan aanwijsbaar is.

Het enige dat we kunnen doen, is proberen de ontwikkelings gang ervan tot in de vroegste stadia te volgen.

Volgens de evolutietheorie is alle materie in het heelal op één bepaald moment ontstaan. Waarschijnlijk zo'n 15 miljard jaar geleden. Dit oeratoom, zoals de samenballing van alle materie wel wordt genoemd, ontplofte, en verstrooide zijn materiaal in alle richtingen. Deze algehele uitdijing van het heelal gaat tot op de dag van vandaag door.

Er zijn twee belangrijke theorieën over de evolutie van het heelal: de theorie van het oscillerende heelal en de steady-state-theorie. Volgens de theorie van het oscillerende heelal pulseert het heelal. Het krimpt in en zet uit. Momenteel is het heelal nog steeds aan het uitzetten, maar dat zal niet onbeperkt doorgaan. Door de eigen zwaartekracht zal die uitzetting tot stilstand komen waarna de inkrimping begint. Eén pulsatie van het heelal zou zo'n 60 tot 80 miljard jaar duren. Hierna zou alle materie weer dicht opeen gepakt zitten tot een nieuw oeratoom.

De steady-state theorie gaat er van uit dat het heelal altijd heeft bestaan, en altijd zal voortbestaan doordat zoveel nieuwe materie uit het niets ontstaat, waaruit nieuwe sterrenstelsels gevormd kunnen worden die nodig zijn om de stelsels te vervangen die uit het zicht ont snappen ten gevolge van de uitdijing van het heelal. Deze theorie heeft echter nog maar weinig aanhangers.

Als je meer wilt weten over het heelal moet je hierna bij « ontstaan heelal» kijken.


Terug naar de woordenlijst

...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!