Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase

Granulatie


De granulatie op de zon bestaat uit grote gasbellen, die we granulen noemen. Deze gasbellen zijn in voortdurende beroering en hebben een korrelig uiterlijk. De granulen hebben een doorsnede van duizend tot tweeduizend kilo meter en hebben een levensduur van gemiddeld ongeveer vijftien minuten.

Er bestaat ook een supergranulatie. Die bestaat uit gasbellen van gemiddeld dertigduizend kilometer doorsnede en ze hebben een levensduur van ongeveer één dag. De granulatie (en ook de supergranulatie) is onderhevig aan een opwaartse stroming die we convectie noemen. Door deze convectie kunnen we de granulatie ook aan het oppervlak van de zon waarnemen en zij geeft de zon het korrelige uiterlijk bij een sterke vergroting. De sterke magneet velden in zonnevlekken hebben een remmende werking op deze opwaartse beweging. In de zonnevlekken kunnen dus geen opstijgende hete gasbellen aankomen, waardoor de lagere temperatuur van de vlekken verklaard wordt.


Terug naar de woordenlijst

...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!