Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase

Geofysica


Geofysica is de wetenschap die zich bezig houdt met de fysische (natuurkundige) verschijnselen van de aarde, de aardoppervlakte en de dampkring. Geofysische verschijnselen in het inwendige van de aarde zijn aardbevingen en aard magnetisme. Met onderzoek daarvan komen we meer te weten over de structuur en de eigenschappen van de aardkorst en van het diepe inwendige van de aarde. De geofysische ver schijnselen van het aardoppervlak worden bestudeerd door de oceanografie, hydrologie (tak van de geofysica die zich bezig houdt met de verschijningsvormen van water, boven, op en onder het aardoppervlak en met hun natuurlijke samen hangen), klimatologie en meteorologie. Het vulkanisme behoort deels tot de geologische, deels tot de geofysische verschijnselen. De bestudering van de dampkring behoort tot de taak van de meteorologie. Het onderzoek van de hoogste luchtlagen valt onder de ONTBREKENDE LETTERS??abronomie. De bestudering van de magnetosfeer is sterk gestimuleerd door het ruimte onderzoek.


Terug naar de woordenlijst

...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!