Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase

Cassini


Giovanni Dominico Cassini
Giovanni Dominico Cassini

Giovanni Dominico Cassini (1625-1712) was een Italiaans sterrenkundige. Hij was professor in de astronomie aan de universiteit van Bologna. In 1665 bepaalde hij hoeveel tijd Jupiter nodig had om éénmaal om zijn as te draaien. Een jaar later deed hij hetzelfde voor Mars. Kort daarna maakte hij tabellen van de bewegingen van Io, Europa, Ganymedes en Callisto. Dat zijn de vier helderste manen van Jupiter.

In 1669 werd hem gevraagd of hij directeur wilde worden van de nieuwe sterrenwacht van Parijs. Die sterrenwacht zou in 1671 geopend worden. Cassini wilde wel. Hij werd Fransman en veranderde zijn voornamen in Jean Dominique.

In Parijs ontdekte Cassini tussen 1671 en 1684 vier manen van Saturnus: Japetus in 1671, Rhea in 1672 en Tethys en Dione in 1684. In 1675 ontdekte hij dat de ring van de planeet Saturnus uit meerdere ringen bestaat. De donkere scheiding tussen de twee helderste delen draagt nog steeds zijn naam: de Scheiding van Cassini. Hij heeft verder nog vele andere ontdekkingen gedaan.

Na zijn dood werd zijn zoon Jacques Cassini (1677-1756) directeur van de Parijse sterrenwacht. Deze maakte tabellen van de bewegingen van de Saturnusmaantjes. Zijn zoon César François Cassini de Thury (1714-1784) werd in 1756 direc teur van de sterrenwacht. Ook hij werd weer door zijn zoon opgevolgd. Dat was Jacques Dominique Cassini (1747-1845).

Vanaf de opening in 1671 tot het jaar 1845 is dus een Cassini directeur van de sterrenwacht van Parijs geweest.


Terug naar de woordenlijst

...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!