Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase

Arizonakrater


De arizonakrater

Dit is een van de bekendste meteorenkraters die we kennen.

Aan de naam kun je al zien dat hij te vinden is in de Amerikaanse staat Arizona. De krater wordt echter ook wel Barringerkrater of Canon Diablogenoemd.

De Arizonakrater was de eerste krater op aarde waarvan men vermoedde dat hij ontstaan was door de inslag van een grote meteoriet. Daniël Barringer onderzocht de krater in het begin van deze eeuw zeer uitvoerig. In 1903 kocht hij de grond waarop de krater ligt. Zijn familie bezit het gebied nog steeds. Ook vele andere geleerden hebben de Arizona krater onderzocht.

Sinds 1950 weten we dat de krater niet rond is, maar eerder vierkant. De middellijn bedraagt ongeveer 1200 meter en de diepte 174 meter. De randen steken 37 tot 50 meter boven de omgeving uit.

Over de leeftijd van de krater zijn de onderzoekers het wel eens. De inslag moet zo'n vijftigduizend jaar geleden hebben plaatsgevonden. Men is het echter niet eens over het gewicht van de meteoriet die de krater heeft veroorzaakt. De schat tingen hiervan lopen uiteen van 10.000 ton tot 5 miljoen ton. Men weet niet of er soms nog een groot stuk van de meteoriet onder de krater in de grond ligt. Er zijn grote en kleine brokstukken van de meteoriet gevonden. In totaal al voor meer dan 30 ton. Het grootste brok weegt 639,1 kilo gram.

Overigens is het inslaan van een flinke meteoriet zeker geen zeldzaamheid. Nog in december 1996 viel nabij de stad San Luis in Honduras een flinke meteoriet. Deze veroor zaakte een krater van 50 meter in doorsnee. Een aantal koffiestruiken vloog in brand en een weg werd beschadigd.

Ooggetuigen zagen een grote vuurbol met een lange staart die uit de hemel viel.

Ook in ons land zijn in het verleden meteorieten neerge komen. Dat kun je lezen bij het trefwoord meteoren.


Terug naar de woordenlijst

...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!