KNVWS Symposium “Klimaat op aardachtige planeten”

Terug naar overzicht agenda

Update 1 aug. 2017. Check deze pagina voor programma updates. – Direct naar aanmelding.

Een publiekssymposium op 21 oktober:
Aardachtige planeten vinden geldt soms al als de ‘heilige graal’ van het onderzoek naar exoplaneten – planeten bij andere sterren dan de zon. Maar de basisinformatie als massa, afmeting, en omlooptijd zegt nog niet zo veel. Meer interessant is om iets te kunnen zeggen over de omstandigheden op die planeten. Is hun weer- en klimaatsysteem misschien geschikt voor het ontstaan en in stand houden van leven?

Artist's impression of the planet orbiting Proxima Centauri icy-mars.jpg
Het licht en de kleuren zullen er anders uitzien op een planeet die om een rode dwergster draait, zoals in deze kunstenaars-impressie van Proxima b. Deze aardachtige planeet bevindt zich in de bewoonbare zone en is de dichtstbijzijnde exoplaneet. (ESO/M. Kornmesser).Met de Mars Global Surveyor en de Mars Odyssey zijn aanwijzingen gevonden dat zich vrij kort geleden nog een ijstijd heeft voorgedaan op Mars. In tegenstelling tot ijstijden op aarde ontstaan ijstijden op Mars als de polen warmer (!) worden. Dan wordt waterdamp naar lagere breedten getransporteerd. Bij het kouder worden slaat alles neer op de poolkappen. (NASA).

In ons eigen zonnestelsel kennen we drie aardachtige planeten met weer en klimaat. Naast onze eigen aarde zijn dat natuurlijk Mars en Venus. De kennis die we ‘dicht bij huis’ kunnen opdoen, is heel belangrijk om uit meetgegevens ook de omstandigheden op aardachtige exoplaneten te karakteriseren.

Bij vooraanmelding krijgen deelnemers korting op het zaaltarief. Voor verschillende groepen geldt zelfs extra korting! De deelnameprijs is inclusief koffie / thee en lunch. De zaalruimte is beperkt en plaatsen worden uitgegeven op basis van beschikbaarheid. Belangstelling? Meld u vandaag nog aan, want op = op.
Plaats en datum: Sterrenkundig Anton Pannekoek Instituut, Amsterdam, 21 oktober van 10.00 – 17.00 uur.

Aanmelding is nodig. Bij vooruitbetaling t/m 14 oktober €10 korting.
Volg deze link voor de kosten (inclusief lunch) en voor aanmelding.

Reisinformatie

Het Anton Pannekoek Instituut (Science Park 904, 1098 XH Amsterdam) is gemakkelijk te bereiken via het nabij gelegen NS-station Amsterdam Science Park (looptijd 10 minuten). Er zijn voldoende parkeerplaatsen beschikbaar op het Science Park Amsterdam. In dit gebied is het betaald parkeren.
Route, kaart, parkeerplaats, NS-station, A.P.I.= het instituut. Print kaart
Anton Pannekoek Instituut op Google Maps

Programma

09.00 Inloop, registratie, ontvangst met koffie / thee
10.00 Opening door de dagvoorzitter
10.15 Het vroegere klimaat op aarde – Prof. dr. Lucas Lourens (hoogleraar Paleoklimatologie Universiteit Utrecht)
11.15 Klimaatverandering op aarde – dr. Rob van Dorland (senior onderzoeker bij het KNMI)
12.15 Lunch
13.30 Klimaat op Venus – Niek de Kort (voorzitter KNVWS)
14.30 Klimaat op Mars – dr. Tjalling de Haas (physical geography, process sedimentology, coastal dynamics, fluvial systems and global change – Geosciences Universiteit Utrecht)
15.30 Theepauze
15.45 Klimaat op aardachtige exoplaneten – dr. Jean-Michel Désert (Universiteit van Amsterdam)
16.45 – 17.00 Vragen en sluiting

Naar verdere gegevens en aanmelding

Speciale dank

Het symposium wordt mede mogelijk gemaakt door steun van het Anton Pannekoek Instituut van de Universiteit van Amsterdam, en verder door het KNMI, SRON, ASTRON, NOVA en de Nederlandse Astronomenclub.

Secretariaat KNVWS: Drs. J.A. de Boer, Prinses Irenelaan 1, 9765 AL Paterswolde. Telefoon 050 3094290, E-mail: J.A.de.Boer@rug.nl. KvK Utrecht 40477437.
Recent changes RSS feed Powered by PHP Driven by DokuWiki