Royal Netherlands Association for Meteorology and Astronomy

De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) is een landelijke federatie van verenigingen en stichtingen die weer- en/of sterrenkunde op populairwetenschappelijke wijze bevorderen. Er zijn bijvoorbeeld lokale organisaties, organisaties met een weer- of sterrenkundig thema, en publiekssterrenwachten. Via een e-maillijst kunt u de KNVWS Nieuwsbrief ontvangen.

Direct naar

Actueel

 

Sterrengids 2015

De Sterrengids 2015 van de KNVWS is uit.

  • De hemel van dag tot dag
  • Gegevens over planeten, zon en maan, meteoren, enz.
  • Tips voor fotografie en waarnemen
  • Sterrenkaarten
 

Nieuwsbrief Nr. 7 oktober 2014

Astrodag, 108e landelijke amateurbijeenkomst = Symposium „Kolonisten van 't Heelal” = Hugo van Woerdenprijs 2015 voordrachten vóór 1 februari = Dr. Jan van der Biltprijs 2015, voordrachten vóór 15 maart.
Downloadlink. Voor oudere nummers zie hier.

 

Boekaankondiging: Terugblik van De Jager

terugblikdejager.jpgHet lange leven van ons erelid Kees de Jager is rijk aan ervaringen, observaties en resultaten. Jaren geleden besloot hij om een aantal daarvan op schrift te stellen. Ze werden, als pagina-vullende column “Terugblik”, gepubliceerd in het Verenigingsblad van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde (KNVWS): Zenit. Sommigen gaan over zijn verre verleden, op Texel en Indonesië. Anderen gaan over zijn oorlogservaringen. En natuurlijk passeren tal van personen, bijeenkomsten en activiteiten de revue. Kees heeft daarbij een opmerkelijke gave om, ook na jaren, elke Terugblik te schetsen met grote scherpzinnigheid, humor, passie en soms ook ironie.
Prijs € 21,95 incl. BTW. Paperback met formaat 17 x 24 cm, bevat circa 300 pagina’s en circa 120 illustraties, waarvan velen in kleur.
In de boekhandel en bij uitgeverij Stip Media.

 

Ellemeet meteoriet weer terecht

Gelukkig zijn van de uit Sonnenborgh, Utrecht, gestolen meteorieten waaronder de „Nederlandse” Ellemmeet meteoriet op 21 augustus bij een tennisbaan weer teruggevonden. De Ellemeet is op een filmpje van de NOS goed te zien.

 

Meteorieten uit Sonnenborgh gestolen

 Ellemeet (Serooskerke) meteoriet Opsporing verzocht! Van 18 op 19 augustus zijn enkele meteorieten uit Sonnenborgh, Utrecht, gestolen.
Daaronder is een van de vijf die in Nederland zijn gevonden (deel van ca. 5 cm zie afbeelding). Dat was in 1925 bij Serooskerke schrijft Sonnenborgh. Meestal wordt als vindplaats Ellemeet genoemd (er zijn twee Serooskerke's).
Persbericht van Sonnenborgh.

 

Roelof Boschloo wint Van der Biltprijs 2014

De 50e Dr. Jan van der Biltprijs is toegekend aan Roelof Boschloo uit Almen. De Dr. Jan van der Biltprijs is een ereprijs voor een bijzondere prestatie op astronomisch en/of meteorologisch gebied. De prestatie van Roelof is dat hij ononderbroken 50 jaar lang sterbedekkingen visueel heeft waargenomen en nog steeds op zeer hoge leeftijd actief is met deze activiteit die hij uitvoert met een zelfgebouwde telescoop vanuit een zelfgebouwde sterrenwacht. Roelof is o.a. lid van Ned. Ver. Waarnemers van Sterbedekkingen. In de lange rij winnaars is hij de 69e persoon aan wie deze prijs is toegekend.

 

Casper van Donk wint Van Woerdenprijs 2014

Het bestuur van de KNVWS heeft op 10 maart 2014 de Hugo van Woerdenprijs toegekend aan Casper van Donk, aangesloten bij de publiekssterrrenwacht Phoenix, Lochem. De prijs is 29 maaart uitgereikt op de Voorjaarsbijeenkomst in Hoogeveen. Casper vertelde daar ook over zijn hobby sterrenkunde. Wie de prijs zoal ontving staat op onze Van Woerdenprijs pagina.

Casper is een bevlogen amateursterrenkundige. Nu 17 jaar, maar op 11 jarige leeftijd al begonnen met waarnemen. Inmiddels is hij een vaardig waarnemer van deepskyobjecten en daarvoor reist hij ook naar donkere plekken in Europa. Het is absoluut uniek dat hij, om in aanmerking te komen voor de Van Woerdenprijs, een apart werkstuk maakte, getiteld Spiegelslijpen en Faint Fuzzies. Wie dat verslag leest, ziet dat Casper zelf een telescoop heeft gebouwd en weet wat het betekent om zelf een spiegel te slijpen. Casper schrijft:

Mijn profielwerkstukpartner Sjoerd Idema en ik kozen voor natuurkunde en bij mij was het al direct duidelijk dat ik iets zou doen met sterrenkunde als profielwerkstukonderwerp. Sjoerd zei: waarom maken we niet gewoon een telescoop? Mijn eerste reactie was: dat kan echt niet, veel te moeilijk! Op Astroforum vroegen we of het mogelijk was en al snel kwamen we in contact met Jean-Pierre Grootaerd die werkt voor de universiteit van Gent. Hij wilde ons graag sponsoren en helpen met het profielwerkstuk. De school raadde het sterk af want ze konden niet geloven dat twee jongens van 16 jaar in staat zouden zijn een werkende telescoop te maken.

De prijs bestaat uit deelname aan de Voorjaarsbijeenkomst, een geldbedrag en een oorkonde. En daarop staat: Toegekend aan Casper van Donk voor veelbelovende prestaties op het gebied van waarnemingen en instrumentenbouw, alsmede voor zijn gepassioneerde presentaties. Met als kernachtige samenvatting: „Jong vakmanschap met potentie van wetenschap”

Secretariaat KNVWS: Drs. J.A. de Boer, Prinses Irenelaan 1, 9765 AL Paterswolde. Telefoon 050 3094290, E-mail: J.A.de.Boer@rug.nl. KvK Utrecht 40477437.
Recent changes RSS feed Powered by PHP Driven by DokuWiki