Royal Netherlands Association for Meteorology and Astronomy

Landelijke federatie van populairwetenschappelijke verenigingen en stichtingen in de weer- en/of sterrenkunde zoals regionale organisaties, organisaties met een speciaal thema, en publiekssterrenwachten. Via een e-maillijst kunt u de KNVWS Nieuwsbrief ontvangen.

Direct naar:

Actueel

 

New Horizons bezocht Pluto

17 Januari 2006 werd New Horizons gelanceerd. De snelste ruimtesonde ooit schoot 14 juli j.l. met bijna 50000 km/uur tussen Pluto en zijn manen door. Spanning blijft want de foto's druppelen letterlijk binnen. De New Horizons heeft op 33x de afstand Aarde-Zon geen breedband internet. Het zwakke radiosignaal maakt 1 kbit/sec mogelijk. De ouderen onder ons oefenden geduld met een 64 k telefoonmodem aan de pc. De KNVWS Werkgroep Maan en Planeten zet zijn fotokeus op facebook.

 

Sterren schitteren voor iedereen

telescopengoeddoelklein.jpgTelescopen voor een goed doel. Een project met medewerking van o.a. de Vereniging voor Sterrenkunde (België) en de KNVWS. Op de website van de VVS staat een beschrijving:
Alle kinderen uit het bijzonder (speciaal) onderwijs en kwetsbare kinderen moeten de kans krijgen de sterrenhemel te bewonderen met behulp van een telescoop. Dat is het uitgangspunt van de Werkgroep Kijkerbouw van de Volkssterrenwacht Armand Pien, naar een idee van Jean-Pierre Grootaerd en Harrie Rutten.
Lees verder... (Download poster formaat figuur 4,4 MB, Facebook)

 

Henk Olthof erelid KNVWS

henkolthof.jpgDe Algemene Ledenvergadering van 9 mei 2015 benoemde Dr. Henk Olthof tot erelid van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde.
Henk was voorzitter van de KNVWS van 2002 tot 2010. Gedurende deze acht jaren heeft hij zich met hart en ziel ingezet voor het welzijn van onze vereniging. Om de KNVWS goed te leren kennen heeft hij vele Afdelingen bezocht. Ook heeft hij geregeld deelgenomen aan de amateurbijeenkomsten. Zo stond hij midden in het leven van de KNVWS.
Van bijzondere betekenis was zijn inzet voor de jaarlijkse symposia. Henk heeft tijdens zijn voorzitterschap een prachtige serie symposia georganiseerd, met belangwekkende thema’s en uitnemende sprekers. Veel deelnemers uit de KNVWS – en vaak ook vele belangstellenden van buiten – kregen een goed inzicht in actuele wetenschappelijke ontwikkelingen in telkens nieuwe deelgebieden van de sterrenkunde.
Hij wist de kosten van deelname aan de symposia sterk te beperken. Mede daardoor steeg het aantal deelnemers per symposium sterk, tot enkele honderden per keer. Ook kreeg de KNVWS daardoor een vaste relatie met de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie (NOVA), de professionele organisatie van astronomen aan universitaire en andere sterrenkundige instituten. Enkele symposia waren in samenwerking met weerkundige organisaties (2003 KNMI en 2006 Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie).
Henk heeft de KNVWS acht jaar lang op voorbeeldige wijze geleid, en haar positie in de wetenschappelijke wereld versterkt.

 

Boekaankondiging: Terugblik van De Jager

terugblikdejager.jpgHet lange leven van ons erelid Kees de Jager is rijk aan ervaringen, observaties en resultaten. Jaren geleden besloot hij om een aantal daarvan op schrift te stellen. Ze werden, als pagina-vullende column “Terugblik”, gepubliceerd in het Verenigingsblad van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde (KNVWS): Zenit. Sommigen gaan over zijn verre verleden, op Texel en Indonesië. Anderen gaan over zijn oorlogservaringen. En natuurlijk passeren tal van personen, bijeenkomsten en activiteiten de revue. Kees heeft daarbij een opmerkelijke gave om, ook na jaren, elke Terugblik te schetsen met grote scherpzinnigheid, humor, passie en soms ook ironie.
Prijs € 21,95 incl. BTW. Paperback met formaat 17 x 24 cm, bevat circa 300 pagina’s en circa 120 illustraties, waarvan velen in kleur.
In de boekhandel en bij uitgeverij Stip Media.

Secretariaat KNVWS: Drs. J.A. de Boer, Prinses Irenelaan 1, 9765 AL Paterswolde. Telefoon 050 3094290, E-mail: J.A.de.Boer@rug.nl. KvK Utrecht 40477437.
Recent changes RSS feed Powered by PHP Driven by DokuWiki