Royal Netherlands Association for Meteorology and Astronomy

Direct naar:

Actueel

 

KNVWS vernoemd: Planetoïde (6133) Royaldutchastro

17 Planetoïden vernoemd door winnaars NameExoWorld wedstrijd. Planetoïde 1990 RC3 heet nu (6133) Royaldutchastro. De 9,5 km grote rots tussen Mars en Jupiter draait in 3,89 jaar om de Zon.

Print

Voor de namen van een ster met 5 planeten op 40 lichtjaar afstand in de Kreeft won het voorstel van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS). De ster 55 (rho1) Cancri heet nu Copernicus en de exoplaneten Janssen, Galileo, Brahe, Harriot en Lipperhey (van binnen naar buiten). Als beloning mocht de KNVWS kort haar naam geven aan een planetoïde. Er zijn nu 362 planetoïden waarvan de naam met Nederland verband houdt. De Kreeft is nu de hele nacht boven de horizon en „Copernicus” is zichtbaar met een veldkijker (op echt donkere plaatsen met het blote oog).

De wedstrijd NameExoWorlds, georganiseerd door de International Astronomical Union (IAU) in 2015, was de eerste kans voor het publiek om namen te kiezen voor exoplaneten en hun sterren. Voor de namen van 19 ExoWorlds, 14 sterren en 31 exoplaneten, zijn voorstellen gedaan door organisaties in de hele wereld. Een publieksstemming bepaalde de keuze, die door de IAU is geaccepteerd. Deze namen zijn nieuwe officiële aanduidingen van exoplaneten en sterren.

De 19 indieners van de winnende voorstellen mochten een naam geven aan planetoïden in ons Zonnestelsel. De IAU Division F Working Group Small Bodies Nomenclature (SBN) keurde onlangs de namen van 17 planetoïden goed (twee organisaties zagen af van een voorstel). Het zijn namen van astronomen, leermeesters, schrijvers, dichters, dansers, sterrenkundige organisaties en hun vestigingsplaatsen.

Hieronder meer over de wedstrijd en over het winnende voorstel van de KNVWS.

 

Publiek koos namen voor ster met planeten in de Kreeft

Tekst is verplaatst.

Secretariaat KNVWS: Drs. J.A. de Boer, Prinses Irenelaan 1, 9765 AL Paterswolde. Telefoon 050 3094290, E-mail: J.A.de.Boer@rug.nl. KvK Utrecht 40477437.
Recent changes RSS feed Powered by PHP Driven by DokuWiki