Royal Netherlands Association for Meteorology and Astronomy

Landelijke federatie van populairwetenschappelijke verenigingen en stichtingen in de weer- en/of sterrenkunde zoals regionale organisaties, organisaties met een speciaal thema, en publiekssterrenwachten. Via een e-maillijst kunt u de KNVWS Nieuwsbrief ontvangen.

Direct naar:

Actueel

 

Sterren schitteren voor iedereen

telescopengoeddoelklein.jpgTelescopen voor een goed doel. Een project met medewerking van o.a. de Vereniging voor Sterrenkunde (België) en de KNVWS. Op de website van de VVS staat een beschrijving:
Alle kinderen uit het bijzonder (speciaal) onderwijs en kwetsbare kinderen moeten de kans krijgen de sterrenhemel te bewonderen met behulp van een telescoop. Dat is het uitgangspunt van de Werkgroep Kijkerbouw van de Volkssterrenwacht Armand Pien, naar een idee van Jean-Pierre Grootaerd en Harrie Rutten.
Lees verder... (Download poster formaat figuur 4,4 MB)

 

Henk Olthof erelid KNVWS

henkolthof.jpgDe Algemene Ledenvergadering van 9 mei 2015 benoemde Dr. Henk Olthof tot erelid van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde.
Henk was voorzitter van de KNVWS van 2002 tot 2010. Gedurende deze acht jaren heeft hij zich met hart en ziel ingezet voor het welzijn van onze vereniging. Om de KNVWS goed te leren kennen heeft hij vele Afdelingen bezocht. Ook heeft hij geregeld deelgenomen aan de amateurbijeenkomsten. Zo stond hij midden in het leven van de KNVWS.
Van bijzondere betekenis was zijn inzet voor de jaarlijkse symposia. Henk heeft tijdens zijn voorzitterschap een prachtige serie symposia georganiseerd, met belangwekkende thema’s en uitnemende sprekers. Veel deelnemers uit de KNVWS – en vaak ook vele belangstellenden van buiten – kregen een goed inzicht in actuele wetenschappelijke ontwikkelingen in telkens nieuwe deelgebieden van de sterrenkunde.
Hij wist de kosten van deelname aan de symposia sterk te beperken. Mede daardoor steeg het aantal deelnemers per symposium sterk, tot enkele honderden per keer. Ook kreeg de KNVWS daardoor een vaste relatie met de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie (NOVA), de professionele organisatie van astronomen aan universitaire en andere sterrenkundige instituten. Enkele symposia waren in samenwerking met weerkundige organisaties (2003 KNMI en 2006 Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie).
Henk heeft de KNVWS acht jaar lang op voorbeeldige wijze geleid, en haar positie in de wetenschappelijke wereld versterkt.

 

Veel wolken op Sterrenkijkdagen 2015

Het succes van de Landelijke Sterrenkijkdagen van 2014 kon niet worden geëvenaard. De weersomstandigheden waren in 2015 duidelijk minder goed; voor een deel van het land was er op geen enkele van de dagen een ster te zien. Lees verder in het verslag...

 

Sterrenkunde Olympiade 2015

Meedoen aan de Sterrenkunde Olympiade 2015 is eenvoudig. In de voorronde maak je een aantal meerkeuzevragen en een paar open vragen. Je kunt ze vrijblijvend downloaden en op je gemak bekijken of het je leuk lijkt om mee te doen. Eventueel insturen kan t/m 15 mei.
Win je de finale? De winnaar van de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2015 wordt uitgenodigd om samen met een sterrenkundige te gaan waarnemen op een van de professionele telescopen op La Palma (een van de Canarische eilanden).

 

Sterrengids 2015

De Sterrengids 2015 van de KNVWS is uit.

  • De hemel van dag tot dag
  • Gegevens over planeten, zon en maan, meteoren, enz.
  • Tips voor fotografie en waarnemen
  • Sterrenkaarten
 

Boekaankondiging: Terugblik van De Jager

terugblikdejager.jpgHet lange leven van ons erelid Kees de Jager is rijk aan ervaringen, observaties en resultaten. Jaren geleden besloot hij om een aantal daarvan op schrift te stellen. Ze werden, als pagina-vullende column “Terugblik”, gepubliceerd in het Verenigingsblad van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde (KNVWS): Zenit. Sommigen gaan over zijn verre verleden, op Texel en Indonesië. Anderen gaan over zijn oorlogservaringen. En natuurlijk passeren tal van personen, bijeenkomsten en activiteiten de revue. Kees heeft daarbij een opmerkelijke gave om, ook na jaren, elke Terugblik te schetsen met grote scherpzinnigheid, humor, passie en soms ook ironie.
Prijs € 21,95 incl. BTW. Paperback met formaat 17 x 24 cm, bevat circa 300 pagina’s en circa 120 illustraties, waarvan velen in kleur.
In de boekhandel en bij uitgeverij Stip Media.

 

Roelof Boschloo ontvangt Van der Biltprijs 2014

De 50e Dr. Jan van der Biltprijs is toegekend aan Roelof Boschloo uit Almen. De Dr. Jan van der Biltprijs is een ereprijs voor een bijzondere prestatie op astronomisch en/of meteorologisch gebied. De prestatie van Roelof is dat hij ononderbroken 50 jaar lang sterbedekkingen visueel heeft waargenomen en nog steeds op zeer hoge leeftijd actief is met deze activiteit die hij uitvoert met een zelfgebouwde telescoop vanuit een zelfgebouwde sterrenwacht. Roelof is o.a. lid van Ned. Ver. Waarnemers van Sterbedekkingen. In de lange rij ontvangers is hij de 69e persoon aan wie deze prijs is toegekend.

Secretariaat KNVWS: Drs. J.A. de Boer, Prinses Irenelaan 1, 9765 AL Paterswolde. Telefoon 050 3094290, E-mail: J.A.de.Boer@rug.nl. KvK Utrecht 40477437.
Recent changes RSS feed Powered by PHP Driven by DokuWiki