Royal Netherlands Association for Meteorology and Astronomy

Landelijke federatie van populairwetenschappelijke verenigingen en stichtingen in de weer- en/of sterrenkunde zoals regionale organisaties, organisaties met een speciaal thema, en publiekssterrenwachten. Via een e-maillijst kunt u de KNVWS Nieuwsbrief ontvangen.

Nieuwsbrief nr. 8 is uit: VWK lid van de KNVWS … Voorjaarsbijeenkomst KNVWS, 109e landelijke amateurbijeenkomst … ALV 9 mei … Symposium „Protoplanetaire Schijven” … Inzending verslagen Sterrenkijkdagen

Direct naar

Actueel

 

Veel wolken op Sterrenkijkdagen 2015

Het succes van de Landelijke Sterrenkijkdagen van 2014 kon niet worden geëvenaard. De weersomstandigheden waren in 2015 duidelijk minder goed; voor een deel van het land was er op geen enkele van de dagen een ster te zien. Lees verder in het verslag...

 

5e Algemene Ledenvergadering 9 mei

Aanstaande 9 mei wordt de 5e Algemene Ledenvergadering (ALV) gehouden. Vroeger was er vele jaren een Verenigingsraad met afvaardigingen van leden. Tegenwoordig is de KNVWS een federatie van lid-organisaties. Op de ALV komen afvaardigingen van besturen. De telling begon daarmee weer bij 1.
De stukken zijn ter inzage via de webpagina alv. Geef uw opmerkingen over de stukken s.v.p. door aan uw bestuur (lijst bestuursadressen).

 

Sterrenkunde Olympiade 2015

Meedoen aan de Sterrenkunde Olympiade 2015 is eenvoudig. In de voorronde maak je een aantal meerkeuzevragen en een paar open vragen. Je kunt ze vrijblijvend downloaden en op je gemak bekijken of het je leuk lijkt om mee te doen. Eventueel insturen kan t/m 15 mei.
Win je de finale? De winnaar van de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2015 wordt uitgenodigd om samen met een sterrenkundige te gaan waarnemen op een van de professionele telescopen op La Palma (een van de Canarische eilanden).

 

Sterrengids 2015

De Sterrengids 2015 van de KNVWS is uit.

  • De hemel van dag tot dag
  • Gegevens over planeten, zon en maan, meteoren, enz.
  • Tips voor fotografie en waarnemen
  • Sterrenkaarten
 

Boekaankondiging: Terugblik van De Jager

terugblikdejager.jpgHet lange leven van ons erelid Kees de Jager is rijk aan ervaringen, observaties en resultaten. Jaren geleden besloot hij om een aantal daarvan op schrift te stellen. Ze werden, als pagina-vullende column “Terugblik”, gepubliceerd in het Verenigingsblad van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde (KNVWS): Zenit. Sommigen gaan over zijn verre verleden, op Texel en Indonesië. Anderen gaan over zijn oorlogservaringen. En natuurlijk passeren tal van personen, bijeenkomsten en activiteiten de revue. Kees heeft daarbij een opmerkelijke gave om, ook na jaren, elke Terugblik te schetsen met grote scherpzinnigheid, humor, passie en soms ook ironie.
Prijs € 21,95 incl. BTW. Paperback met formaat 17 x 24 cm, bevat circa 300 pagina’s en circa 120 illustraties, waarvan velen in kleur.
In de boekhandel en bij uitgeverij Stip Media.

 

Roelof Boschloo wint Van der Biltprijs 2014

De 50e Dr. Jan van der Biltprijs is toegekend aan Roelof Boschloo uit Almen. De Dr. Jan van der Biltprijs is een ereprijs voor een bijzondere prestatie op astronomisch en/of meteorologisch gebied. De prestatie van Roelof is dat hij ononderbroken 50 jaar lang sterbedekkingen visueel heeft waargenomen en nog steeds op zeer hoge leeftijd actief is met deze activiteit die hij uitvoert met een zelfgebouwde telescoop vanuit een zelfgebouwde sterrenwacht. Roelof is o.a. lid van Ned. Ver. Waarnemers van Sterbedekkingen. In de lange rij winnaars is hij de 69e persoon aan wie deze prijs is toegekend.

Secretariaat KNVWS: Drs. J.A. de Boer, Prinses Irenelaan 1, 9765 AL Paterswolde. Telefoon 050 3094290, E-mail: J.A.de.Boer@rug.nl. KvK Utrecht 40477437.
Recent changes RSS feed Powered by PHP Driven by DokuWiki