Royal Netherlands Association for Meteorology and Astronomy

De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) is een landelijke federatie van verenigingen en stichtingen die weer- en/of sterrenkunde op populairwetenschappelijke wijze bevorderen. Er zijn bijvoorbeeld lokale organisaties, organisaties met een weer- of sterrenkundig thema, en publiekssterrenwachten.

Direct naar

Actueel

 

Casper van Donk wint Van Woerdenprijs 2014

Het bestuur van de KNVWS heeft op 10 maart 2014 de Hugo van Woerdenprijs toegekend aan Casper van Donk, aangesloten bij de publiekssterrrenwacht Phoenix, Lochem. De prijs is 29 maaart uitgereikt op de Voorjaarsbijeenkomst in Hoogeveen. Casper vertelde daar ook over zijn hobby sterrenkunde. Wie de prijs zoal ontving staat op onze Van Woerdenprijs pagina.

Casper is een bevlogen amateursterrenkundige. Nu 17 jaar, maar op 11 jarige leeftijd al begonnen met waarnemen. Inmiddels is hij een vaardig waarnemer van deepskyobjecten en daarvoor reist hij ook naar donkere plekken in Europa. Het is absoluut uniek dat hij, om in aanmerking te komen voor de Van Woerdenprijs, een apart werkstuk maakte, getiteld Spiegelslijpen en Faint Fuzzies. Wie dat verslag leest, ziet dat Casper zelf een telescoop heeft gebouwd en weet wat het betekent om zelf een spiegel te slijpen. Casper schrijft:

Mijn profielwerkstukpartner Sjoerd Idema en ik kozen voor natuurkunde en bij mij was het al direct duidelijk dat ik iets zou doen met sterrenkunde als profielwerkstukonderwerp. Sjoerd zei: waarom maken we niet gewoon een telescoop? Mijn eerste reactie was: dat kan echt niet, veel te moeilijk! Op Astroformum vroegen we of het mogelijk was en al snel kwamen we in contact met Jean-Pierre Grootaerd die werkt voor de universiteit van Gent. Hij wilde ons graag sponsoren en helpen met het profielwerkstuk. De school raadde het sterk af want ze konden niet geloven dat twee jongens van 16 jaar in staat zouden zijn een werkende telescoop te maken.

De prijs bestaat uit deelname aan de Voorjaarsbijeenkomst, een geldbedrag en een oorkonde. En daarop staat: Toegekend aan Casper van Donk voor veelbelovende prestaties op het gebied van waarnemingen en instrumentenbouw, alsmede voor zijn gepassioneerde presentaties. Met als kernachtige samenvatting: „Jong vakmanschap met potentie van wetenschap”

 

Cosmos: A Spacetime Odyssey

Op 16 maart begon begon op National Geographic de serie Cosmos: A Spacetime Odyssey. De prachtige opvolger van Carl Sagan's Cosmos. Het uitzendschema van de eerste delen staat online.

 

Vier KNVWS-ers en de vijfde Nederlandse meteoriet

Op 11 augustus 2012 begint het avontuur als Henk Nieuwenhuis bij een medekampeerder een onbekende meteoriet ontdekt, ooit in Diepenveen gevallen op 27 oktober 1873. Niek de Kort en Marco Langbroek starten onderzoek, het blijkt een CM koolstofchondriet te zijn. Jacob Kuiper spoort het weer in de periode van de val op. Veel onderzoekers worden ingeschakeld, en op 12 december 2013 vond de overdracht aan Naturalis, Leiden plaats (video+audio). Het meeste valt te lezen op de site Geologie van Nederland, Naturalis en Marco's site Nederlandse Meteorieten. Er vindt nog steeds onderzoek plaats in verschillende landen aan de 2 gram afgesneden materiaal.

 

Vrijwilligers van CAMRAS wekken satelliet

Onze lid-organisatie CAMRAS hielp met de oude Dwingeloo Radiotelescoop een satelliet uit de slaap. RTV Drenthe interviewde hen.

Secretariaat KNVWS: Drs. J.A. de Boer, Prinses Irenelaan 1, 9765 AL Paterswolde. Telefoon 050 3094290, E-mail: J.A.de.Boer@rug.nl. KvK Utrecht 40477437.
Recent changes RSS feed Powered by PHP Driven by DokuWiki