Sterrenkunde.nl Sterrenkunde in Nederland
Sterrenkunde.nl wordt verzorgd door de JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde
Maan
Huidige maanfase

Stier


Je kunt dit sterrenbeeld gemakkelijk vanuit de Pleiaden vinden dat de nek van de Stier vormt. De heldere, rode hoofdster, heet Aldebaran, wat vermoedelijk «volger» be tekent. Voor de oude volkeren was Aldebaran het oog van de Stier die uit woede over de aanval van Orion rood geworden was. Aldebaran is ook de hoofdster van de open sterrenhoop
Hyaden. De Hyaden vormen een groep van 50 sterren, die met dezelfde snelheid door de ruimte bewegen.

Zeer bekend is de open sterrenhoop Pleiaden of Zevengesternte, waarin je met goede ogen zes sterren ziet. In een verrekijker zie je er al 20 tot 30 en in een sterrenkijker enkele honderden.

In het sterrenbeeld Stier bevindt zich ook een hele beroemde nevel. Dat is de Krabnevel.

Zoals gezegd stelt Aldebaran het bloeddoorlopen oog van de Stier voor. Zeus, de oppergod, had zich vermomd als stier omdat hij verliefd was op een prinses uit Foenicië. Maar Hera, zijn vrouw, was jaloers en daarom vermomde Zeus zich als stier en ging naar het meisje toe. Zij heette Europa en Zeus deed - als stier - heel vriendelijk tegen haar zodat Europa op zijn rug klom. Toen begon de stier ineens in de richting van de zee te rennen. De stier zwom twee dagen lang door de zee, maar zo kalm dat Europa helemaal niet bang was. Toen zette hij Europa aan land en hij zei: «Dit land zal voortaan voor altijd naar jou heten». En vanaf die tijd heet dat werelddeel Europa.
Hieronder de gegevens over de twee helderste sterren van het sterrenbeeld Stier. Na de Griekse letteraanduiding en naam vind je de afstand in lichtjaar, het spectraaltype, de schijnbare magnitude en tenslotte de absolute magnitude.


alfa Tau    Aldebaran      64 lj    gK5     0,85     -0,6 

beta Tau    Nath          142 lj     B7     1,78     -1,5 

De kleine letter g bij het spectraaltype van Aldebaran geeft aan dat deze ster een reuzenster is (het Engelse woord voor reus is giant). De middellijn van Aldebaran is maar liefst 36 keer zo groot dan de middellijn van de zon! De Latijnse naam van het sterrenbeeld Stier is Taurus. Bij gebruik van de tweede naamval (genitief) wordt het Tauri.

Als we het hebben over de ster alfa (a) van het sterrenbeeld Stier zeggen we a Tauri of we schrijven a Tau want de officiële afkorting van het sterrenbeeld Stier is Tau.

Bij het trefwoord sterrenbeelden vind je een lijst van alle 88 sterrenbeelden die er zijn.


Terug naar de woordenlijst

...
Partnersites
De Jongenenwerkgroep voor Sterrenkunde. Vereniging voor 8 t/m 20 jarige met sterrenkunde als hobby.
Sterrenkijker.nl geeft informatie over sterrenkijker, telescopen, verrekijkers, enz.
Informatie over alle sterrenbeelden.
Pagina over deepskyobjecten
Prachtige site over zonsverduisteringen
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Al meer dan 100 jaar het centrum voor amateursterrenkunde.
Www.astronomie.nl. Verzorgd door de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie
Stichting UniVersum is een stichting ter promotie van de (amateur)sterrenkunde. Zij is o.a. uitgeefster van veel sterrenkundig materiaal
Zenit is het sterrenkundig tijdschrift voor de amateurastronoom
Veel sterrenkundige nieuwtjes vind je hier.
Veel sterrenkundige info.
Universiteit Utrecht, faculteit Natuur & Sterrenkunde Valid XHTML 1.0! Valid CSS!